Slovenija
16 ogledov

Koalicijska pogodba vendarle usklajena

slovenija 13.03.13, Erjavec, Luksic, Bratusek, Virant, koalicija, levica, podpis Anže Petkovšek
Koaliciji je uspelo uskladiti novo koalicijsko pogodbo. V ponedeljek pa naj bi bila znana imena novih ministrov.

Besedilo nove koalicijske pogodbe bodo pregledali še organi strank, ki naj bi s potrjevanjem zaključili do 13. februarja. Prvak Desus Karl Erjavec po triurnem sestanku ni želel govoriti o vsebini zdaj usklajenega novega dogovora o sodelovanju koalicije do konca mandata. Po njegovih besedah se namreč lahko zgodi, da bo katera od strank pri potrjevanju besedila na organih zahtevala določene popravke.

Nova ministra do ponedeljka

Medtem mora koalicija doreči tudi, kako bo popolnila ministrsko ekipo po odstopih ministrov za zdravje in gospodarstvo. Erjavec je zagotovil, da bosta s premierko in vodjo PS Alenko Bratušek imena kandidatov za nova ministra uskladila do konca tedna in jih partnerjem predstavila na ponedeljkovem rednem kolegiju, nato pa razkrila tudi javnosti.

Zdravstveni resor sicer za zdaj še pripada DeSUS, gospodarski pa PS, a Erjavec ne izključuje morebitnih menjav resorjev. Kot pravi, bodo izhajali zlasti iz tega, kdo lahko ponudi boljšega kandidata za posamezen resor, gre pa za stvar dogovora med PS in DeSUS. Seveda pa bo potreben tudi konsenz z ostalimi koalicijskimi partnerji.

O razhajanjih molčijo

Medtem je prvak SD Igor Lukšič ocenil, da je nova koalicijska pogodba dobra osnova za delo vlade in da večjih sporov ni. A hkrati je poudaril, da so usklajevanja o zadevah, kjer so razhajanja večja, premaknili na obdobje, ko bo dejansko prišlo do reform oziroma zakonov. Na vprašanje, kje so večja razhajanja, pa je odgovoril: "O tem, ko bo do njih prišlo." Lukšič sicer meni, da je koalicija v dobri kondiciji in da lahko nadaljuje delo "z dvignjeno glavo".

Predsednik SD je potrdil tudi, da nova koalicijska pogodba ne vsebuje dogovora o drugem paketu podjetij za privatizacijo. "Naredili smo to, kar smo v tem trenutku zmožni narediti. Pomembno je, da vzdržujemo dobre odnose v koaliciji in da ta turbulenca, ki se dogaja zlasti v medijskem prostoru, trdnosti vlade ne pride do živega," je še dejal Lukšič.

Ostale "neusklajene malenkosti"

Programski tajnik DL Senko Pličanič meni, da je premierka pripravila dobra izhodišča. Spomnil je, da so besedilo novega sporazuma minule dni po področjih usklajevale delovne skupine, na vsakem področju pa je ostala "kakšna neusklajena malenkost". A to so, kot je dejal, na nocojšnjem sestanku uredili.

Časovnica nadaljnjega dela je po njegovih besedah povezana z redakcijskimi popravki in potrjevanjem besedila na organih strank. Ker so imele nekatere stranke "malo težav s časovnico", bodo potrjevanja najverjetneje zaključena čez približno dva tedna.

Komentarjev 2