Slovenija
2022 ogledov

Koalicijska stranka: "Vrtec naj plačuje država!"

Vrtec Bitnje Arhiv MO Kranj Vrtec Biba, Zgornje Bitnje, ob slovesnem odprtju 16. marca 2022.
Brezplačni vrtci so zapisani v koalicijski pogodbi.

Poslanci SD so na vlado naslovili pobudo, s katero predlagajo vzpostavitev sistema brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje ter prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalne na državo raven. Do uveljavitve nove rešitve pa v luči napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

Župani mestnih občin so sporočili, da jim ne preostane drugega, kot da cene vrtcev dvignejo za 14 do 17 odstotkov.

Brezplačni vrtci zapisani v koalicijski pogodbi

"Investicija v otroke, njihove veščine, znanje je najboljša dolgoročna naložba za razvoj te države. Noben otrok ne sme ostati zadaj, nobena regija ne sme ostati zadaj," pravi podpredsednica SD Mija Javornik.

Sicer pa se v SD zavzemajo, da se v državi vzpostavi sistem brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje, kar so koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica tudi zapisale v koalicijsko pogodbo, je spomnila poslanka SD in podpredsednica stranke Meira Hot.“Verjamem, da bo vlada to tudi izvedla in bodo brezplačni vrtci verjetno del šolske reforme, vendar je v tem trenutku pomembno reagirati takoj,” je opozorila

V poslanski skupini SD vladi predlagajo, da vzpostavi začasni mehanizem, s katerim bi preprečila, da bi stroški amortizacije višjih cen vrtcev postalo breme staršev.

Kako se bo odzvala vlada?

Koalicijskim partnerjem za zdaj vsebine pobude niso posebej predstavljali, saj so pobudo naslovili na vlado, ki bo zdaj po besedah poslanke Hot morala preučiti možnosti, kako vzpostaviti omenjeni mehanizem, bodisi z interventno zakonodajo bodisi z dogovorom med občinami in državo. Podpredsednica SD se sicer nadeja, da bo vlada prisluhnila pobudi koalicijske partnerice. Prve odzive vlade tako pričakujejo v naslednjih dveh tednih.

 

Komentarjev 5
 • sandi76 18:44 03.februar 2023.

  Domove za starostnike naj prav tako plačuje država !!!!!

 • rd2dmk2 18:37 03.februar 2023.

  torej jest ne rabim vrtca, naj ga pa plačam. hmmmmm. kaj če bi meni država plačala elektriko, vodo,, kurjavo. to JEST rabim. če to ne rabi 2 miljona državljanov, kaj me briga. torej stranke, ajmo, jest sem spregovoril, vi pa ukrepajte.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 18:18 03.februar 2023.

  Seveda, naj bodo vrtci zastonj, naj se gradijo neprofitna stanovanje, naj se v JU dvigujejo plače,..., samo ne vem kdo to malho iz katere naj bi se jemalo polnil? Zasebni sektor, gospodarstvo, ki ima ob vsesplošni draginji vedno večje finančne ...prikaži več težave. In ko bo vse to sprovedeno, bomo postali samo še večja meka za vse imigrante, migrante in podobno. V najboljšem možnem scenariju, bi seveda vse podprla, tako pa je tole pesek v oči.