Slovenija
19 ogledov

Koalicijska trojka o sladkih pijačah

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
Predstavniki treh koalicijskih strank naj bi se še nocoj usedli za skupno mizo. Teme sestanka naj bi med drugim bile predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač in novela zakona o izvrševanju proračuna.

Predstavniki SMC, SD in DeSUS bodo razpravljali o predlogu zakona o obdavčitvi sladkih pijač, spremembi uredbe o dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida in noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Vlada želi za povečanje prihodkov v državni proračun povečati davčno obremenitev pijač z vsebnostjo sladkorja. Novemu davku najbolj nasprotuje del gospodarstva, predvsem živilska industrija, medtem ko se v zdravstvu z ukrepom strinjajo, saj naj bi prispeval k zmanjšanju količine zaužitega sladkorja. Javna razprava o osnutku zakona se je iztekla v ponedeljek.

Dodatne prilive v proračun si vlada obeta tudi od sprememb uredbe o dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida, s katero se bo obseg oprostitev plačila te dajatve zmanjšal. Zaradi tega in še nekaterih drugih dodatnih obremenitev gospodarstva je Gospodarska zbornica Slovenije prejšnji teden vodilnim v državi vročila posebno peticijo, protestno pa je tudi prekinila sodelovanje na pogajanjih o socialnem sporazumu.

Spremembam zakona o izvrševanju proračuna pa nasprotujejo predvsem občine, saj se po predlogu precej krni sredstva, ki so namenjena za njihovo financiranje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.