Slovenija
46 ogledov

Koalicijski poslanci o testiranjih

Vprašanih poslancev testiranje samo očitno ne moti. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
SDS je predlagala obvezne teste funkcionarjev za droge. Kek: Naj testirajo, če plačajo. Levanič: Kako, da so se tega spomnili ravno zdaj? Anderlič: Lahko, a uvedimo še poligraf.
Zakon za testiranje poslancev na prepovedane droge je nedavno predlagala stranka SDS.

"O tem smo razmišljali tudi v stranki Zares, vendar ker ti pregledi niso brezplačni in bi testiranje stalo kar precej denarja, smo to idejo opustili," pravi poslanec Zaresa Franci Kek. Dodaja, da je zato "vesel pobude SDS" in se je pripravljen testirati "na njihove stroške kadarkoli".

Dodaja, da bi po njihovih izračunih testiranje ene osebe stalo okoli 160 evrov.

Težko je reči, ampak lahko bi se zastavilo tudi vprašanje ustavnosti takega zakona, zlasti, če bi nekdo, ki bi odklonil tako testiranje, doživel kakšne sankcije.
Pravnik Lojze Ude za STA

Da se gre lahko kadarkoli testirat, nam je povedal tudi poslanec SD Dejan Levanič. Pravi, da se pojavlja vprašanje, kako veliki posegi v zasebnost so še sprejemljivi.

"Kako to, da se je SDS na to spomnila ravno zdaj, ko jo bremeni vse drugo?" se še sprašuje Levanič in dodaja, da ni potrebe, da se za to sprejema zakon. "Lahko bi bila le moralna zaveza, bodo že ljudje izvedeli, kdo je želel iti in kdo ne," pravi Levanič.

"Nimam nič proti, istočasno pa predlagam tudi testiranje proti lažem," pa pravi Anton Anderlič, poslanec LDS. "Preprosto bi funkcionarje na splošnih zadevah s poligrafom stestirali, ali so nagnjeni k lažem ali k resnici," pravi Anderlič.

Vsi trije sogovorniki so nam povedali, da ne vedo za nikogar, ki bi se zaradi testov za droge morda znašel v težavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.