Slovenija
19 ogledov

Kobal za sprostitev NT konference

NT koferenca je največji slovenski IT-dogodek. (Foto: Izak Košir) Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk je odprl že 15. NT konferenco v Portorožu, posvečeno informacijskim tehnologijam.

(Foto: Izak Košir)

V nabito polni konferenčni dvorani hotela Bernardin je imel predsednik Türk, kot častni pokrovitelj, uvodni govor, kjer je poudaril, da si je globalizacijo danes težko predstavljati brez informacijskih tehnologij, in te po pomembnosti primerjal z izumom električne energije pred sto leti.

Povedal je še, da ni nobena tehnologija spremenila naših življenj, tako kot so jih v zadnjih 20 letih spremenile informacijske tehnologije. Omenil je še, da velike utopije, kot je bil Leninov komunizem, razpadejo, tehnologije pa ostanejo in ljudem koristijo še naprej.

Boris Kobal in Val Šribar nasmejala dvorano
Letos se vse vrti okoli slogana "Kjerkoli. Kadarkoli.", ki označuje računalništvo v oblaku oziroma cloud computing. Tega je na zabaven način predstavil v Sloveniji rojeni Val Šribar, sicer podpredsednik podjetja Gartner, in tako sprostil vzdušje v dvorani.

Za njim je na oder prikorakal igralec Boris Kobal s skečem, ki se je dotikal tudi aktualnih političnih tem – denimo Piranskega zaliva. V skeču je Šribarja prosil, naj si ogleda Piranski zaliv, ki je "za kratek čas še naš", ter da z referendumom v vsakem primeru nekaj izgubimo.

NT konferenca bo potekala do četrtka
Udeležence je prek videozaslona nagovoril tudi izvršni direktor ameriškega Microsofta Steve Ballmer, z odra pa generalni direktor Microsofta Slovenija Matej Potokar. Med govori in predstavitvami so koncept z videozaslona povezovali trije napovedovalci v slogu filma Matrica. Ovekovečena pa je bila tudi nova različica Microsoftovega Officea 2010.

Portorož bo v znamenju NT konference, ki velja za največji IKT-dogodek v Sloveniji, do četrtka, 27. maja. Več o računalništvu v oblaku oziroma cloud computingu si boste lahko prebrali v sobotnem Žurnalu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.