Slovenija
15 ogledov

Koča odprta do konca leta

Prejšnja koča je pogorela pred 11 leti, nova, ki naj bi bila odprta do konca let Žurnal24 main
Poleg gostinske in prenočitvene ponudbe gorniški učni center.
Uredili bodo tudi skupna ležišča
Zmogljivosti. V koči bo poleg učnega centra šest oziroma sedem sob s 50 ležišči. V naslednji fazi obnove bodo uredili skupna ležišča, ki bodo lahko sprejela do 50 ljudi.

Planinsko društvo (PD) Tržič naj bi po več kot desetih letih do konca leta odprlo novo Kočo na Zelenici. Prejšnja koča je pogorela leta 1999, novo pa intenzivno gradijo zadnja štiri leta. V sklopu koče bodo odprli tudi Gorniški učni center Zelenica, ki bo vseboval učilnico in multimedijsko opremo za izvedbo predavanj ter gorniško opremo za izposojo. Vrednost projekta je več kot 500 tisoč evrov.


Občina delna lastnica koče

Ves čas se ubadamo s precejšnjimi finančnimi težavami, saj je obnova velik zalogaj za društvo. Občina nam že od začetka stoji ob strani, zato smo lažje dobili kredit, pomagala je še finančno. Kandidirali smo tudi za različna državna in evropska sredstva,” je povedala Erna Anderle, predsednica PD Tržič. Občina bo zaradi svojega finančnega vložka postala tudi delna lastnica koče.  

Učenje o gorništvu
Gorniški učni center bo namenjen učenju veščin in znanja o gorništvu, kot sta turno smučanje in ledno plezanje, programe pa bodo lahko poleg PD Tržič izvajala druga društva.

Najprej se bomo osredotočili na zimske programe, saj je Zelenica znana po dobrih možnostih za turno in alpsko smučanje, za poleti pa načrtujemo tečaje orientacije, hoje po brezpotju …” je dejal član PD Tržič in vodja učnega centra Aljaž Anderle. Najprej pričakujejo slovenske goste, nato tudi tuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.