Slovenija
1709 ogledov

Kočevje: Za pet mrtvih in hudo ranjenega bodo potrebovali DNK

Melamin Nebojša Tejić/STA
Tri žrtve četrtkove tragedije v tovarni Melamin so tuji državljani. Minister Počivalšek obljubil pomoč.

Preiskovalci dogodka v kočevski kemični tovarni Melamin bodo identiteto petih umrlih ugotavljali z metodo DNK, tako morajo identificirati tudi enega preživelega. Med petimi mrtvimi sta dva državljana Bosne in Hercegovine. Eden preživeli, ki je v kritičnem stanju v UKC Ljubljana, je domnevno državljan Makedonije. Dogodek preiskujejo v vse smeri.

"Tisto, kar je malo osupljivo, je, da so naredili tako napako. Ni toliko vprašanje, da je nekdo pretočil napačno snov v rezervoar, v preiskavah se je potrebno vprašati, kaj ga je zavedlo. Človeška napaka je namreč posledica nečesa," je glede četrtkove tragične nesreče in prvih ugotovitvah o vzrokih zanjo opozoril Marko Gerbec z Instituta Jožef StefanGerbec.

Ena najtežjih preiskav doslej

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski ocenjuje, da gre za eno najtežjih preiskav na območju Slovenije.

Kriminalisti že drugi dan nadaljujejo ogled kraja dogodka, pri tem sodelujejo s kriminalistični tehniki in forenzičnimi izvedenci, ki skupaj ugotavljajo vzrok. Preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja, medinstitucionalnega sodelovanja z inšpekcijskimi službami in drugimi, je povedal Zrinski. Ko bodo zbrali ugotovitve bodo o njih obvestili pristojno državno tožilstvo.

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. 

Preiskovali bodo v vse smeri. Trenutno se trudijo z identifikacijo žrtev, pri čemer sodelujejo s svojci, ki so prijavili pogrešane. Pri preiskavi pomagajo tudi tuji varnostni organi, saj sta med pogrešanimi dva državljana Bosne in Hercegovine in en Makedonije. Pri tem domnevajo, da je eden od težje ranjenih, ki se zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, državljan Makedonije.

Danes si je območje nesreče ogledal gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek. iskali rešitve za močno prizadeto podjetje, ki si lahko obeta pomoč države. Kot je v današnji izjavi za medije dejal minister, je izredno pomembno, da v podjetju čim prej pridejo do ocene škode, s strani države pa imajo več poti za pomoč podjetju. Pomoč delavcem v finančni stiski pa je napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.