Slovenija
44 ogledov

Koda 9 – Starši v bližini*

Nataša Čepar Barbara Milavec
Za računalnik nima časa, zamahne z roko. Telefon pa ima nenehno ob sebi, pove dijakinja.

Starši vse težje dohajajo razvoj komunikacijskih tehnologij in to, kar z njimi počnejo njihovi otroci. V zadnjih letih pa lahko poleg tega ugotovijo, da se je predmet njihovega nadzora zmanjšal in postal še slabše obvladljiv. Nekdanjo računalniško “kišto”, ki naj bi bila po pravilih postavljena v dnevni sobi, je najprej izrinil prenosnik, nato pa še njegova žepna izdaja – pametni mobilni telefon. Ajda Petek, ki se ukvarja z ozaveščanjem za varno rabo interneta, zaskrbljene starše miri, da na spletu veljajo ista pravila kot na ulici. In otroke je treba naučiti previdnosti tudi v virtualnem svetu. Enako kot za starše velja poziv izobraževalnim ustanovam. Podobno, kot je to storil britanski premier David Cameron, ki je na osnovi podatkov, da polovica najstnikov prejema seksualno eksplicitna sporočila in jih v 40 odstotkih tudi sama odpošilja (tako imenovani seksting), pred nekaj tedni predlagal, da se v okviru šolskega programa spolne vzgoje obravnava tudi tveganja, ki jih prinašajo sodobne tehnologije.

Ozaveščanje. V torek zaznamujemo mednarodni dan varne rabe interneta. Svetovni splet nam je na prvi pogled prinesel neskončno novih možnosti, v zadnjem času pa vsesplošno navdušenje nad tovrstnim napredkom rahlo plahni. Na dan prihaja vse več pasti. Med najbolj izpostavljenimi potencialnimi žrtvami interneta so prav mladostniki, ki se – skupaj s celotno družbo – učijo na napakah. Nekateri so jih že drago plačali, tudi s svojim življenjem.

* Oznaka iz spletnega “slovarja” sekstinga

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.