Slovenija
67 ogledov

Kodeks kršilo 13 medijskih hiš

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
S poročanjem o dogajanju na mariborski srednji šoli, ko se je na spletu pojavil posnetek intimnega početja med učiteljico in ravnateljem, ki je kasneje storil samomor, je novinarski kodeks kršilo 13 medijev, ugotavlja novinarsko častno razsodišče.

POP TV, TV Slovenija in spletni portal Žurnal24 smo kršili 17. člen kodeksa. Ta novinarje zavezuje k spoštovanju zasebnosti. NČR sicer meni, da ravnatelj in učiteljica kot javna uslužbenca opravljata družbeno odgovorni vlogi, zato v določenih vidikih lahko obstaja javni interes za medijsko poročanje.

Radio 1, Radio Aktual, moski.si, moskisvet.com, Planet TV, PlanetSiol.net, Slovenske novice in Kanal A so poleg 17. člena kršili še 12. člen, ki sankcionira nedovoljeno zbiranje podatkov. Časnik Svet24 in spletni portal svet24.si sta poleg omenjenih kršila še 23. člen, ki novinarje zavezuje k etičnem poročanju o samomoru.

Kodeks je skupno kršilo 48 novinarjev, urednikov in voditeljev.

Žurnal24 kršil 17. člen kodeksa

"NČR ocenjuje, da samo poročanje o sicer zelo občutljivi zadevi še ne predstavlja kršitve 17. člena kodeksa; v prvi vrsti zato, ker avtorji in medij Žurnal24 na svoji spletni strani niso objavili spornega posnetka, ki je bil predmet njihovih člankov na to temo. Zato je treba morebitno kršitev ocenjevati pri vsaki objavi posebej, saj vsem medijem, ki so poročali, ne gre pripisovati odgovornosti v medijski evforiji, ki je pomembno prispevala k tragediji,“ so v obrazložitvi glede obravnave poročanja Žurnala24 zapisali v razsodišču. 

NČR je tako ugotovil, da je Žurnal že s prvim člankom dogajanje na mariborski srednji šoli postavil v kontekst spornosti snemanja in nedopustnosti poseganja v zasebnost. „S tem je bralca v zadostni meri obvestil tudi o tej plati zgodbe in takoj izpolni nujni pogoj za samo pisanje, ki v nasprotnem primeru ni bilo v javnem interesu."

NČR kršitve kodeksa ni našlo niti v članku "Izvedenec meni, da posnetek ni fotomontaža“ niti v članku "Ravnatelj mariborske šole storil samomor“. "NČR v tem članku ni opazilo vnovičnega razpihovanja in povzemanja vseh dosedanjih dogodkov in okoliščin, kot to trdi pitožnik (Upravni odbor Društva novinarjev)," pravijo na razsodišču.

Pri poročanju Žurnala24 je razsodišče ugotovilo dve kršitvi 17. člena kodeksa, kršitve 23. člena kodeksa, ki je bila prav tako očitana, NČR ni ugotovilo. Kodeks je Žurnal kršil s članki "Bolje, da jo je lizal kot pretepal“ ter "Ravnatelj in učiteljica lahko le še priznata.“ Članka kot ugotavlja NČR, ne dajata dodatne informacije, ki bi zadostila pogoju javnega interesa."Tovrstni neupravičeni poseg v zasebnost ni služil ničemur drugemu kot senzacionalizmu oziroma spodbujanju javnega zgražanja,“ je v obrazložitvi zapisalo razsodišče, ki dodaja, da v tako odmevnih primerih ni dovolj, da se zakrije identiteta in okolje, iz katerega izhajajo vpleteni, saj jih to v relativno majhnih družbenih okoljih ne zaščiti v zadostni meri pred prepoznavnostjo, zaradi česar je bil kršen 17. člen kodeksa.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:05 07.april 2015.

    Men se je zdela gonja proti njima prevelika. Ajde ok pač ne bi smela tega počet v šoli in celo nezaklenjena ampak obravnaval se jih je pa k da bi nevem kaj nardila...k da bi koga ubila al kaj jz ...prikaži več vem. To bi mogl mal bl blago obravnavat no. Mislm politikom k so 100x bl škodoval z legalno korupcijo vsem sociale potrebnim ljudem se velik več prizanaša. Pa ni nobenga razloga za to. Nesorazmerno sam zato ker pač politika ne vzbudi več tok pozornosti kot pa en tak dogodek. Ker ko je neki "novga" je bolj zanimivo. Ampak vseen no...v 10% je šlo za javni interes 90% pa za zasebno zadevo.