Slovenija
1 ogledov

Kodeks v dveh mesecih

S kodeksom želijo na ministrstvu urediti razmerja med trgovci, živilci in kmeti. Žurnal24 main
Kodeks, ki bo urejal razmerja med trgovci, živilci in kmeti naj bi podpisali do sejma v Gornji Radgoni.

"Kodeks, s katerim bi uredili odnose v prehranski verigi, bi lahko podpisali do kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni," je po sestanku posebne delovne skupine danes v Ljubljani povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Odprtih obstaja sicer še veliko vprašanj, zato bo v prihodnjih dveh mesecih po njegovih besedah potrebnega še veliko dela.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je dejala, da bo nekatera področja verjetno težko urediti. "Nekateri si predstavljajo ta kodeks preveč operativno – kot neko pogodbeno zavezo," je povedala in pojasnila, da gre za dogovor o osnovnih pravilih obnašanja, ki naj bi jih upoštevali vsi deležniki. Ministrica vidi, da stoodstotnega zaupanja med deležniki v prehranski verigi še ni, pomembno pa se ji zdi, da se uskladijo na ključnih točkah.

Delovni osnutek
V delovnem osnutku, ki javnosti še ni bil predstavljen, naj bi bila kot ena ključnih predlaganih rešitev obvezna navedba neto cene proizvoda v pogodbi med dobaviteljem in trgovcem. Kodeks naj bi onemogočal dobaviteljem postavljanje pogojev o sodelovanju z diskontnimi prodajalci, trgovce naj bi zavezal, da bodo živilci plačilo za svoje proizvode prejeli v razumnem roku, kmetje in njihova združenja pa, da bodo najmanj dve tretjini svoje kmetijske proizvodnje prodale predelovalnim podjetjem oziroma trgovcem, ki poslujejo pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.