Slovenija
16 ogledov

Koga bo spodnesel cunami?

Bi se v kozarcu vode razplamtel vihar in nato še cunami, če koprski zavod ne bi Žurnal24 main
Direktor koprskega zavoda pojutrišnjem na sestanek z ministrom. Miklavčič pravi, da je zavod tvegal zdravje ljudi, ker ni najprej obvestil inšpektorata. Bi inšpektorat obvestil uporabnike?

Se bo vihar v kozarcu vode zares razširil v cunami, ki bo odplaknil katerega izmed osrednjih protagonistov zgodbe o vodi? Kot že vemo, minister Borut Miklavčič na odgovornost kliče direktorja koprskega zavoda Milana Kreka, mikrobiolog Gorazd Pretnar pa pri Pahorju zahteva odstop Miklavčiča.

Za danes napovedani sestanek na ministrstvu bo jutri, saj se minister Miklavčič danes mudi na Dolenjskem.

Gre za zdravje ljudi, ne za pravilnike!

Direktor koprskega zavoda Milan Krek za Žurnal24 pred sestankom z ministrom še enkrat poudarja, da absolutno ne sumijo v kakovost vode Dane, Costelle in drugih, saj je nadzor vode v polnilnicah izjemno strog. Gre za to, da so na zavodu izpostavili higieno avtomatov, ki je ne ureja nobeden izmed izpostavljenih pravilnikov.

Ministra Miklavčiča ne obtožujem, saj je ravnal tako, kot bi zagotovo vsak na njegovem položaju, verjel svojim strokovnim službam. Gre torej – spet – za problem zdravstvene birokracije na eni strani in stroke na drugi, pravi direktor ZZV Koper Krek.
 

Na Miklavčičevo izjavo, da so na zavodu – ker podatkov na ministrstvo niso dostavili takrat, ko so bili zanje zaprošeni – tvegali zdravje ljudi, Krek odgovarja: "Tudi če bi zavod izsledke analize, do katerih je prišel, poslal na ministrstvo, je glede na potek celotne zgodbe velika verjetnost, da se ne bi zgodilo nič oziroma da ne bi prišli v javnost. Saj stališče inšpektorja ves čas ostaja, da je voda v skladu s pravilnikom."

Medtem ko je torej voda v balonih, preden pride do vodomata, povsem neoporečna in torej v skladu s pravilnikom, je po tem, ko gre prek neprimerno vzdrževanega vodomata v kozarec uporabnika, vprašljiva.

 

Preverite vodomat
Mah in sluz. Če menite, da vaš vodomat ni ustrezno vzdrževan, lahko od dobavitelja zahtevate dokazila neoporečnosti vode in ustreznosti vzdrževanja vodomata. Če dobavitelju ne zaupate, lahko od zdravstvenega inšpektorata zahtevate obvezni pregled.

Lastnik Dane: Pretnarju sem čestital!
Glede na to, da je minister Miklavčič omenjal tudi več odškodninskih zahtevkov, smo poklicali tudi lastnika Dane z Mirne Franca Freliha. O zahtevku ne ve nič, je pa povedal, da je koprskemu zavodu čestital.

 

"Pretnarja sem poklical takoj naslednji dan po objavi njihovega opozorila," je za Žurnal24 povedal Frelih. Tudi sam ima namreč podobno izkušnjo: "Imam tri otroke, in v skrbi za njihovo zdravje sem dal hišni vodomat pregledati že prej. Ugotovitve so bile iste!"

Gre za jasno in preprosto sporočilo, da je treba paziti na vodomate, jih redno čistiti in vzdrževati, meni lastnik Dane Franc Frelih.
 

 "V tej državi je tako ali tako splošna praksa, da ko naletimo na problem, ga ne odpravljamo, pač pa najprej na dolgo in široko razpravljamo o tem, ali je ta, ki je opozoril na problem, upošteval pravilnike, ali je bil pristojen za raziskovanje in podobno," še komentira Frelih.

Ali bo vihar v kozarcu vode, ki je prerasel v pravcati cunami, koga zares spodnesel, še ni jasno. Prvo novo poglavje zgodbe bo za jutri napovedan sestanek na zdravstvenem ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.