Slovenija
25 ogledov

Koga ščiti zakonodaja?

Okrogla miza o zdravilstvu je odprla kar nekaj vprašanj. Žurnal24 main
Na sejmu Altermed o zakonu o zdravilstvu, naravnem porodu, cepljenju otrok in zdravi otroški hrani, pa tudi o "naravni" kozmetiki.

Na sejmu Altermed, ki se je začel v soboto in se danes na celjskem sejmišču končuje, je potekala okrogla miza o tem, koga ščiti zakonodaja. Udeleženci so izpostavili pereče probleme, ki se nanašajo na dodatno vitaminiziranje otroške hrane, naravno kozmetiko, cepljenje otrok in navsezadnje na porod in rojevanje otrok.

Padar z izročilom, ki se ga spominjamo predvsem iz pogajanj glede zakona o zdravilstvu, Vasilij Šimek je povedal, da se kar 80 odstotkov zdravilcev v novem zakonu o zdravilstvu, ki je bil sprejet jeseni lani, ne bo videlo. "Nekaj jih je že odšlo, predvsem tisti, ki so bolj informirani – doktorji alternativne medicine. Kam so odšli? V verske skupnosti in na tej poti sem tudi jaz," je pojasnil Šimek in poudaril, da se zdravilci trenutno ukvarjajo z urejanjem podzakonskih aktov o svoji dejavnosti. "Izmed diagnostičnih metod ne bo sprejeta niti ena, saj tega zakon ne omenja. Zdravilsko zbornico bo ustanovilo ministrstvo za zdravje in če zdravilci ne bomo složni, bodo beli bogovi z nami počeli, kar bodo hoteli," je nadaljeval.


Kršenje pravic med porodom

Psihologinja Radmila Pavlovič iz Združenja naravni začetki je poudarila, da se žene v času poroda srečujejo s kršenjem človekovih pravic. "Dostikrat dobijo kemikalije, za katere pogosto ne vedo, kako učinkujejo. Preprosto so med porodom obravnavane kot pacientke. Iz tega smo naredili bolezen. Uradno porod na domu sicer ni prepovedan, a naše babice ne delujejo zunaj porodnišnic," je pojasnila Pavlovičeva, ki se zavzema za spremembe zakonodaje pri statusu babic in za porodne centre, ki bi tudi v Sloveniji ženam dajali možnost izbire. "Mnogo nevšečnosti pri porodu se zgodi zaradi medicinskega okolja. Porod bi se moral zgoditi v takem okolju, kot je bilo spočetje, se pravi intimnem," je nadaljevala psihologinja. Vasilij Šimek je stališče Pavlovičeve potrdil s primeri iz tujine, ko naj bi ženske pri naravnem porodu celo doživele orgazem.

Po mnenju psihologinje Radmile Pavlovič so ženskam v času poroda kršene človekove pravice. © iStockphoto

 
Predsednik Društva za svobodo odločanja SVOOD Primož Verbič je opozoril na vrsto let trajajoče težave z obveznim cepljenjem slovenskih otrok, čeprav naj bi nekatera cepiva vsebovala škodljive snovi. "Zakon o nalezljivih boleznih, ki je bil lani v javni obravnavi, je iz tega umaknjen. Stroka in večji del javnosti sta temu predlogu nasprotovala, predvsem v točki, ki omogoča možnost odklonitve cepljenja brez razloga. To pomeni, da bi se starši lahko odločili, da cepljenje opustijo, ne da bi morali navajati medicinske razloge za to," je na okrogli mizi dejal Verbič in dodal, da je javnost precej nevedna glede te problematike. "Bolj se giblje po inerciji strahu, manj pa po racionalnosti. Strinjam se, da se ne gre kar tako igrati s spremembami, a te spremembe trajajo več kot osem let. Gre za obljube ministrov, vodilnih na inštitutu za varovanje zdravja, pediatrov, a problem ostaja." Verbič staršem svetuje, naj na prvo mesto pri takšnem odločanju postavijo dobro svojega otroka in šele potem strah zaradi sankcij. "Naj premislijo in se odločijo na osnovi celovitih informacij. Mi nismo proti cepljenju, smo pa za svobodo odločanja na osnovi vseh informacij," je še dejal.

Problematična otroška hrana
S problemi se zagovorniki alternativnega in zdravega življenja srečujejo tudi pri otroški hrani. Na Altermedu so izpostavili problem zakonov, ki zahtevajo umetno dodajanje vitamina B1 v hrano, če jo želijo prodajati kot otroško. "Naša otroška hrana je demeter kvalitete, kar pomeni, da se ji ne sme nič dodajati in je izključno naravna. A zakon zahteva, da dodamo umetne vitamine, če jo želimo prodati kot otroško. Menim, da dodajanje takšnih vitaminov otroku škodi, saj jih lahko dobi po naravni poti," je povedala predstavnica otroške hrane Hulle Vanja Flucher.


Ko je naravno trend ...

Oznaka naravno je po mnenju Nuške Anike Perko v kozmetiki izrabljena. © iStockphoto

 
V sodobnem času, ko je oznaka naravno postala trend, pa se s težavami srečujejo tudi v kozmetiki. "Ta oznaka je v kozmetiki zelo izrabljena. Dovolj je namreč, da ima kozmetika 0,01 odstotka neke naravne sestavine in že se lahko oglašuje kot naravna," je pojasnila predstavnica naravne kozmetike dr. Hauschka Nuška Anika Perko . "Obstajajo določeni certifikati, ki zagotavljajo višjo kvaliteto in predstavljajo neko sigurnost potrošnika, da so sestavine v večini naravne, da ni umetnih konzervansov in tako dalje … Tako so se določeni proizvajalci visoko kvalitetne naravne kozmetike lani odločili, da ustanovijo agencijo Natru s sedežem v Belgiji, ki bo postavila jasna merila in standarde, kdo je upravičen do takšnega certifikata," je še dejala in dodala, da je certifikat vedno osnova, kakovost proizvoda pa je potem lahko pri proizvajalcih tudi dosti višja.

Janez Čretnik iz Mediacorja in pobudnik ustanovitve ekološkega združenja Vigred je izpostavil inšpektorje, ki se po njegovih izkušnjah ukvarjajo s problemi, ki to niso, pomembne stvari pa zapostavljajo. Predstavnica društva Ognjič Sanja Lončar , ki je tudi moderirala okroglo mizo, pa je izpostavila problem množice zakonodajnih rešitev, v katerih se potrošnik ne znajde in opozorila na enormno moč farmacije v Sloveniji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.