Slovenija
47 ogledov

Koga so ujeli in kdo ima dovolj?

Škobernetu so podaljšali pripor. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Po murskosoboškem tožilcu se je v priporu znašel še celjski kazenski sodnik Milko Škoberne. Medtem po zgledu Tunizije Egipčani na ulicah zahtevajo odhod Mubaraka.

Na drugi strani zakona se je znašel celjski kazenski sodnik Milko Škoberne. Škoberne naj bi v zameno za preklic mednarodne tiralice zoper podjetnika Esada Čehajića zahteval več tisoč evrov podkupnine. Pri tem naj bi vlogo posrednika odigrala podjetnik Esad Ramić in direktor Komunale Laško Marjan Salobir. Preiskovalni sodnik je za Ramića odredil enomesečni pripor, zoper Salobirja pa tožilstvo ni podalo predloga za pripor. Za Škoberneta je preiskovalni sodnik odredil mesec dni pripora zaradi bojazni, da bi osumljeni uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče.

Nadaljevalo se je sojenje v aferi Čista lopata, na katerem so prebrali pismo nemškega kriminalističnega komisarja Gerharda Schaffnerja, ki mu nadrejeni niso dovolili priti na zaslišanje v Slovenijo. Na sodišču je pričal tudi tajni policijski sodelavec, ki je dejal, da je bil prisiljen v obveščanje Schaffnerja o domnevnem kriminalnem početju Ivana Zidarja. V to naj bi ga prisilil kriminalist Robert Slodej, ki tokrat na večino vprašanj ni odgovarjal.

Združenje Manager je prvič po več kot 20 letih začelo postopke proti petim svojim članom. Častno razsodišče naj bi obravnavalo Boška Šrota, Igorja Bavčarja, Bineta Kordeža, Hildo Tovšak in Ivana Zidarja, ker naj bi kot mendežerji prestopili meje etičnega ravnanja. Že naslednji dan je iz združenja izstopil Igor Bavčar, ki je prepričan, da v času predsedovanja upravi Istrabenza ni storil nič napačnega.

Duhovnikova ostala na čelu Darsa
Dars, ki je za približno 600 tisoč evrov preplačal zemljišče Mirka Kovačiča na dolenjski trasi avtoceste, je pripravil predlog novega sporazuma, po katerem naj bi Kovačič vrnil preplačano odškodnino. Kljub predlogu parlamentarne komisije za nadzor javnih financ o razrešitvi predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik do njene razrešitve ni prišlo, saj nadzorniki niso obravnavali kadrovskih zadev.

Da je zemonski sporazum, kartelni dogovor med gradbinci o delitvi poslov, obstajal, je pred državnozborsko komisijo, ki se ukvarja z gradnjo avtocest, potrdila nekdanja direktorica gradbenega podjetja CPM Marija Žinkovič. Pred isto komisijo je nekdanji prvi mož Darsa Jože Brodnik dejal, da so se zgolj odločili določiti deleže posameznih podjetij, saj bi SCT zaradi zmogljivosti in izkušenj zlahka postal monopolist, sporazuma pa niso podpisali.

Usoda triletne deklice še ni znana
Usoda deklice, ki naj bi bila žrtev spolne zlorabe, še vedno ni jasna. Deklica je še vedno pri očetu, kljub temu, da je višje sodišče deklico dodelilo materi, ki se nahaja v varni hiši. Mamin odvetnik je medtem kazensko ovadil očeta zaradi suma spolne zlorabe deklice. Očetu očitajo, da je deklico naučil kazati znake spolne zlorabe, kar oče ostro zanika.

Na poročilo policije, v katerem so zapisali mnenje, da dedek deklice ni spolno zlorabil, sta se odzvala predstavnika Svetovalnice Akcija! Natalija Markač in Matic Munc, ki menita, da so vse skupaj pometli pod preprogo. Generalno policijsko upravo sta obtožila, da zavlačuje postopek in opozorila na komunikacijski šum med GPU in tožilstvom v Slovenj Gradcu. Policija je vse obtožbe zanikala in opozorila, da se Munc in Markačeva zaradi žalitev lahko znajdeta na sodišču.

Gradnja hiše v lastni režiji preteklost
Gradnja v lastni režiji bo možna le še za objekte, manjše od 30 kvadratnih metrov, je sklenila vlada. Z omenjenim ukrepom želi vlada pomagati obrtnikom, ki med drugim zahtevajo, da se zajezi siva ekonomija, ki jim jemlje delo. Sivo ekonomijo bodo poskušali preprečevati tudi pri delovanju turističnih kmetij. Gostinci jim očitajo nelojalno konkurenco, saj naj bi omenjene kmetije, ki so deležne določenih olajšav, pogosto prodajale izdelke, ki niso njihov produkt in tako delovale kot prava gostinska podjetja.

Nova akcija
Društvo Ekologi brez meja za letos pripravlja novo akcijo Popis divjih odlagališč 2011. V društvu ocenjujejo, da je v Sloveniji med 30 in 40 tisoč divjih odlagališč, popisanih pa zgolj tretjina. Divja odlagališča je moč prijaviti na spletni strani www.ocistimo.si. Organiziran pregled vseh odlagališč naj bi bil sredi marca.

Izredne razmere v Egiptu
Po vzoru tunizijske revolucije so se začeli protesti tudi v Egiptu. Nezadovoljni državljani zahtevajo odstop 82-letnega Hosnija Mubaraka, ki Egiptu vlada že skoraj 30 let. Slednji je razpustil vlado in obljubil nove politične in gospodarske reforme, kar pa prebivalcev ni zadovoljilo, saj še vedno zahtevajo njegov odstop.

Ljudje vztrajajo na ulicah kljub policijski uri, ki se začne že ob 16. uri po lokalnem času in traja do 8. ure naslednjega dne. V nasilju je po do sedaj znanih podatkih umrlo več kot sto ljudi, a bo končna številka še višja. Razmere se namreč ne umirjajo.

Na ulicah glavnega egiptovskega mesta vlada kaos. Številne trgovine so uničene in izropane, tarče tolp so tudi druge stavbe v državi. Ljudem so svetovali, naj organizirajo ljudske straže in tako zaščitijo svoje premoženje. Iz Egipta poročajo tudi o tem, da je iz nekega zapora na zahodu države pobegnilo najmanj 700 zapornikov.

Vedno več držav svojim državljanom odsvetuje potovanje v Egipt, med drugim tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Slovensko veleposlaništvo v Kairu je sporočilo, da so državo pomagali zapustiti 24 slovenskim državljanom. Na letališču v Kairu naj bi se bil pravi boj za prosta mesta na letalih, ki so namenjena iz Egipta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.