Slovenija
5 ogledov

Kohezijska sredstva da ali ne?

Ne samo v Celju, tudi v Laškem se bojijo, da bo Savinja znova narasla in povzroč Žurnal24 main
Protipoplavna varnost. Država zanjo ne da denarja, občani vse bolj obupani.

 

Vsak dež krati spanec

Financiranje. Mestna občina Celje je izdelala projekte in protipoplavne ukrepe, ki bi jih bilo mogoče v celoti financirati iz kohezijskega sklada. Vprašanje, ali bo MOC vendarle dobila ta denar, smo naslovili na ministrstvo za okolje in prostor, a odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

"Sredstva, namenjena varstvu voda, se nenehno zmanjšujejo, vse vlade pa vodno gospodarstvo obravnavajo mačehovsko," v imenu poplavljencev, združenih v civilno iniciativo, opozarjata Celjana Irenca in Bojan Pustovrh.

Ljudje ne spijo mirno
Prav Združene civilne iniciative za poplavno varnost Celja so na predsednika vlade, ministra za okolje in prostor ter poslance naslovile pismo in v njem opozorile, da država v porečju Savinje še vedno ni poskrbela za večjo poplavno varnost. Prav tako so ministru Roku Žarniću javni apel poslali Laščani. "Vsakič ko je napovedano močnejše deževje, sploh ne morem zaspati," pove Ivanka Kovač, katere posest je bila nazadnje poplavljena pred tremi leti.

Projekti še niso pripravljeni
"Da bi država čim prej pristopila k urejanju območij, ki jih ogroža reka Savinja s svojimi pritoki, smo ji pomagali po svojih močeh. Uredili smo še zadnja zemljiškoknjižna razmerja, z lastniki podpisali pogodbe, a se že eno leto ni zgodilo nič. Še več, izvedeli smo, da podjetje IBT SPI, ki bi moralo do konca junija že pridobiti gradbeno dovoljenje za prestavitev tako imenovanega Marijagraškega ovinka, zanj sploh še ni podalo vloge, kar pomeni, da projekti sploh niso pripravljeni," meni laški župan Franc Zdolšek.

Župan Mestne občine Celje (MOC) Bojan Šrot pa je državo celo tožil, ker ni poskrbela za čiščenje vodotokov, kar ji nalaga zakon. A je MOC tožbo izgubila. "Zahtevek znaša dobrega 4,3 milijona evrov, a je bil zavrnjen. Na to smo se pritožili, pa je bila pritožba prav tako zavrnjena, zato smo marca vložili še zahtevek za revizijo, o kateri še ni odločeno," so za Žurnal pojasnili v pravni službi MOC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.