Slovenija
67 ogledov

Koka kriva za finančni zlom

Borznik iStockphoto
Droge. Policija potrjuje govorice, da se kokain pojavlja tudi med direktorji.

"Kokain je zagotovo omama, ki se je poslužujejo tako imenovani višji sloji in si je brezposelni zagotovo ne morejo privoščiti. Pri svojem delu sem naletel med drugim na uživalce iz vrst direktorjev," je povedal Dean Jurič, prvi obalni kriminalist, ki se je dolga leta ukvarjal predvsem s problematiko prepovedanih drog.

V Italiji za testiranje

Zanimala nas je ocena, ali v odvetniških, visokih poslovno-finančnih krogih ter politiki napore in odgovornost, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, premagujejo tudi z opojnimi substancami. Da je temu tako, je prepričan podsekretar italijanske vlade Carlo Giovanardi, ki je predlagal, da bi testiranje postalo obvezno tudi za borzne posrednike.

"Obstajajo indici, da se je (finančni) zlom v New Yorku zgodil tudi zaradi uživanja drog. Nekatere študije prav tako kažejo, da je uživanje kokaina med borzniki, ki jim ljudje zaupajo svoje prihranke in opravljajo zelo odgovorno delo, pogosto. Upam na dogovor z vodstvom italijanske borze," je izjavil.

Kaj pa pri nas?

"Se strinjam. Takoj. Vendar imam še dodaten predlog: testiranje naj se opravi tudi pri srednjem in višjem menedžmentu ter nadzornih svetih v finančnih ustanovah. Prav tako naj testirajo vzorce las v vrhu vseh treh vej oblasti. Tudi predsednik države ni izjema. Pa še kje," je dejal Jadran Dodič iz službe investicijskih storitev pri Banki Koper. Testiranju ne nasprotuje niti Ani Klemenčič, prva dama GBD Gorenjske borznoposredniške družbe: "Nič nimam proti; še zlasti če bo to pripomoglo k izboljšanju stanja na finančnih trgih. Po sebi sodeč pa takšno testiranje pri nas ne bi imelo prav nobenega smisla." V vodstvu Ljubljanske borze časa za odgovor niso našli.

V NLB že desetletje

Testiranje na nedovoljene droge je v NLB del zdravstvenega pregleda pred nastopom dela že zadnjih deset let. "Zdravnica bodoče zaposlene seznani, da je del laboratorijskih preiskav tudi ta pregled, oni pa podpišejo izjavo, da se strinjajo. Preverjanje že zaposlenih določajo posebni interni postopki, vendar to ne pomeni, da jih nenapovedano kontroliramo," so nam razložili v NLB.

V Abanki niso bili konkretni, češ da je zaposlenim že tako prepovedano, da bi v službo prihajali pod vplivom različnih stimulansov.

Komentarjev 2
  • suzana.kos 11:27 13.oktober 2011.

    podpišem komentar od "jst-a"...in kar se mene tiče, tudi podpiram takšna testiranja , glede na izjave tipov, ki razlagajo, da so bili zraven, ko so snifali tudi naši ministri

  • jst 10:38 13.oktober 2011.

    predlagam da bi se raziskave delale v tujih laboratorijih, ker ima naš vrh pri naših preveliko moč in rezultati nebi bili korektni(saj veste kaj mislim). Pa še to se bodo nekateri ministri in ministrice povedale da je to vdor v ...prikaži več zasebnost. za začetek pa lahko damo alkotest pred vstopom v parlament.