Slovenija
14 ogledov

Koledar naklonjen turizmu

V Kranjski Gori bodo prevladovali domači gosti. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Zaradi poznejših velikonočnih praznikov v turističnih krajih pričakujejo več gostov kot lani. V Kranjski Gori bo prvomajska "bera" boljša za 30 odstotkov.

"Trenutne napovedi kažejo, da bodo naši hoteli in apartmaji za prvomajske praznike zasedeni za več kot 30 odstotkov bolje kot lani," pravijo na kranjskogorskem turističnoinformacijskem centru. "Razlog je tudi v ugodni razporeditvi praznikov, tudi zaradi nekajdnevnega zamika velikonočnih praznikov, ki se držijo prvomajskih." Prevladovali bodo domači gosti, ki jim bodo sledili gostje iz sosednje Italije, Hrvaške in Nemčije. Napovedi kažejo največji porast gostov iz Srbije.

Na Bledu pričakujejo okoli 2000 nočitev dnevno ter še več dnevnih obiskovalcev. Blejski hoteli so po podatkih TIC Bled dobro zasedeni, obiskanost kampa pa bo odvisna od vremena. Statistiko nočitev bodo v 90 odstotkih zapolnili tujci, in sicer predvsem iz Italije, Nemšije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije, pa tudi Japonske in ZDA.

Za 10- do 15-odstotno boljšo zasedenost hotelov na Obali pričakujejo tudi v skupini Bernardin Group, ki združuje hotele Bernardin, Metropol, Salinera in San Simon. "Najvišjo zasedenost beležimo v Strunjanu (resort Salinera) in San Simon resortu v Izoli," pravijo v Bernardinu. Njihove kapacitete bodo čez praznike zapolnjene od 85- do 90-odstotno. Za velikonočne praznike bodo prevladovali avstrijski in italijanski, od 25. aprila dalje pa domači gosti. Pričakujejo 1.800 do 2.000 nočitev dnevno.

Več zanimanja za zaledje Istre
Na koprskem turističnoinformacijskem centru opažajo, da se vedno več gostov zanima za obisk zaledja Istre in njenih pohodniških, kolesarskih in drugih tematskih poti. "Veliko je takih, ki kupujejo domače izdelke, kot so oljčno olje, vino refošk in malvazija," pravijo. V Piranu pravijo, da gostje v tem času povprašujejo predvsem po možnostih za izlete in sprehode v naravi, dobrih restavracijah in wellnesu in si obetajo dobro sezono.

"Na splošno smo letošnje leto začeli zelo uspešno, saj smo od januarja do marca 2011 zabeležili za kar 37 več nočitev kot v enakem obdobju lani," so zapisali v TIC Piran. Zasedenost hotelov v Piranu je trenutno od 70- do 80-odstotna, a pričakujejo, da bodo do praznikov hoteli polno zasedeni. Prevladujejo domači gosti, med tujci pa Italijani, Avstrijci, Nemci, Španci in prebivalci nekdanje Jugoslavije.

V termah družine z otroki
V Termah 3000, Zdravilišču Radenci, Termah Ptuj, Banovci in Lendava pričakujejo predvsem domače goste, med njimi največ družin z otroki. Med tujimi gosti bodo prevladovali Avstrijci, Italijani, Nemci in Čehi. Nekaj kapacitet v hotelskih namestitvah imajo še prostih, a pričakujejo, da bodo tudi te zapolnili.

Terme Olimia bo povprečno obiskalo tisoč gostov na dan, podobno kot lani. Pričakujejo tako domače kot tuje goste, predvsem iz Italije, Srbije, Hrvaške in Avstrije. V Termah Krka pričakujejo pretežno domače goste, zlasti družine. Sledijo jim gostje iz Italije, Nemčije, Avstrije, Rusije in Nizozemske.

V Dolenjskih Toplicah pričakujejo polno zasedenost. "Med počitnicami bo v najstarejših Krkinih termah zasedenih večina postelj, rezultati bodo na ravni lanskih," pravijo. Sobe Šmarjeških term se tradicionalno polnijo v zadnjem trenutku, v obmorskem centru Term Krka pa je prostih le še nekaj sob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.