Slovenija
124 ogledov

Kolesa vedno bolj iskana roba

Kraja koles Žurnal24 main
Po nekaterih izračunih naj bi ključavnica predstavljala vsaj 15-20 odstotkov vrednosti kolesa, vsekakor pa je dobro, da zanjo odštejete vsaj 20 evrov.

V ponedeljek je policija samo z območja Celjskega poročala o treh krajah koles. Eno zaklenjeno gorsko kolo so dopoldan ukradli izpred zdravstvenega doma, drugo iz kolesarnice stanovanjskega bloka, tretja pa iz ograjenega pritličnega balkona stanovanjskega bloka.

Ker je sezona kolesarjenja zaradi lepega vremena že dobro v teku, je dobro, da pomislite tudi na to, kako se zavarovati, da bo kar najmanj možnosti, da boste ostali brez svojega kolesa. Statistični podatki namreč kažejo, da je ukradenih koles vsako leto več. "V letu 2014 smo obravnavali 2.682 kaznivih dejanj, kjer je bil predmet odtujitve kolo," pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. V številki je zajeta kraja koles tako na prostem kot pri vlomih v garažo, klet ali kak drug prostor. Leta 2009 je bilo po podatkih policije ukradenih 1941 koles, kar je 741 manj kot lani.

Kraja koles | Avtor: GPU GPU

Krajo koles policija pogosteje beleži v mesecih, ko kolesarjenje omogočajo vremenski pogoji. Odtujena kolesa so različnih cenovnih vrednosti oz. razredov, prav tako so razpršeni kraji, kjer so tatvine izvršene. "Obravnavamo tatvine, ki so bile storjene iz zaprtih ali odprtih kolesarnic, hodnikov večstanovanjskih stavb, iz vozil, ob izobraževalnih ustanovah in drugo," opisuje Menegalija. "V mesecih, ki niso ugodni za kolesarjenje,  je največ koles odtujenih iz kleti, garaž, hodnikov."

Za dobro ključavnico vsaj 20 evrov

Storilci za izvršitev kaznivih dejanj uporabljajo priročna orodja, ki jih lahko neopazno prenašajo, kot so ščipalke in klešče, saj lastniki uporabljajo ključavnice, ki jih je mogoče z lahkoto priščipniti. "Ko kupujete kolo, se vedno splača investirati tudi v dobro ključavnico," pravi Matej Obu, predsednik Slovenske kolesarske mreže."Cenejše se dobijo tudi za pet evrov, a fantje, ki se ukvarjajo s preprodajo koles, jih bodo s hidravljičnimi škarjami hitro prerezali. Načeloma je dobro zanje odšteti kakih dvajset evrov ali morda celo malo več." Ob vrednosti kolesa za 500 evrov ali več, je to zanemarljiv strošek.

V Mariboru kolodvor, v Ljubljani Bicikelj

V Mariboru je hrambi koles namenjen poseben prostor na železniški postaji kolesodvor, kjer so kolesa pod ključem in varovana z video opremo. "To je tudi ena od rešitev," pravi Obu. "V Ljubljani varovanega parkirnega prostora za kolesa še ni, čeprav si želimo, da bi ga čimprej dobili. V Ljubljani je dobro urejen sistem javnega prevoza s kolesom preko sistema Bicikelj, kjer kraje niso problematične, prihaja pa do njih pri zasebnikih. Kradejo se tudi kolesa večjih vrednosti, tudi iz kleti in stanovanj."

Letno ukradejo okoli 2000 koles

Policija preventivno svetuje, da kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranimo v zaklenjenem prostoru. Med preostalimi nasveti navaja: zaklenite ga z dobro ključavnico (v zadnjem času so v uporabi tudi elektronske ključavnice) in ga priklenite k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles), zapišite si podatke o kolesu ter tatvino v primeru kraje prijavite policiji.

Glede na dejstvo, da je določen delež koles odtujen iz kolesarnic in kleti, policija priporoča, da uporabniki skupnih prostorov spoštujejo dogovore, pravila, hišne rede o skrbnem zapiranju oz. zaklepanju vhodnih vrat. "Za prevoz koles z vozili priporočamo uporabo prtljažnikov, ki imajo možnost dodatnega zaklepanja ali drugo obliko varovanja," poudarja Menegalija.

Če do kraje že pride, je pomembno, da lastnik pogrešano kolo dobro opiše. "Po opravljeni analizi je bilo ugotovljeno, da le 40 odstotkov lastnikov koles poda karakteristike o odtujenem kolesu, na podlagi katerih je identifikacija lahko nedvoumna," pove Menegalija. Zato priporočajo, da si lastniki koles zapišejo znamko kolesa, tip, model, barvo, znamko in tip posameznih sestavnih delov, številko okvirja, dodatno opremo ter posebne individualne znake, kot so vgravirane lastne številke, črke ali poškodbe kolesa. "Prav tako ne bo odveč fotografija kolesa."

Več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje tudi vrne lastniku.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • PasjiDrekiVsepovsod 09:29 29.marec 2015.

    Ko sem dve leti nazaj dirkal v Avstriji sem po tekmi opazil, ko so nekateri tekmovalci pustili dirkalna kolesa kar pred apartmaji- zunaj. Niti na misel ne pade nikomur, da se dotakne nekaj kar ni njegovo.Tako da, Dober dan Slovenija.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:26 28.marec 2015.

    men so v 5 minutah ko me ni blo ukradl zadnje kolo s kolesa....tko da ja ..nevem če se sploh km da s kolesom brez da zaklenš z enimi tremi ključavnicami.