Slovenija
66 ogledov

Koliko imajo pod palcem prvaki strank?

Karl Erjavec Boštjan Tacol
Premoženje politikov so novinarji Financ preverili po zadnjih aferah s poročili Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Igor Lukšič je predsednik SD od začetka lanskega poletja, zato podatkov za september 2011 niso pridobili. Dejal je, da je novembra lani na Krku za 70 tisoč evrov kupil hišo, ki je potrebna obnove in ni vseljiva. Za plačilo je najel 35 tisoč evrov hipotekarnega posojila za deset let.

Leta 2011 je s fakulteto za družbene vede sklenil pogodbo za opravljanje predavanj na doktorskem študiju, izrednem študiju, za delo v komisijah pri zagovorih magistrskih in doktorskih nalog ter poročil o izvolitvah v naziv. Leta 2011 je zaslužil 4.412 evrov bruto, lani pa približno tri tisoč evrov bruto.

Plača se mu je v letu 2012 zniževala. Najprej je namreč prejemal plačo ministra, po poteku mandata nadomestilo, od oktobra pa prejema plačo profesorja z nadobremenitvami v vrednosti 2.400 evrov neto.

Predsednik SD je tudi lastnik polovice stanovanjske hiše v Goričanah, šestine hiše v Dolenjskih Toplicah in zidanice v Semiču ter umetniške zbirke v skupni vrednosti okoli dva tisoč evrov. Vozi avtomobil sharan 1,9 TDi (letnik 2001).

Žerjavovo premoženje ostaja isto

Radovan Žerjav je za Finance povedal, da se mu premoženje ni spremenilo, razen pri bančnih depozitih, ki izhajajo iz prihrankov iz plače. O vsem pa je vestno obveščal KPK.

In kaj ima v lasti? Je solastnik polovice stanovanjske hiše v Krogu s pripadajočim zemljiščem. Vozi BMW 523i letnik 2005 in tourana letnik 2005. Ima tudi nekaj slik zanemarljive vrednosti ter 27 certifikacijskih delnic Petrola, pišejo Finance.

Za preostale dostopni le podatki iz leta 2011

Koliko se je od leta 2011 spremenilo premoženje Janeza Janše, Karla Erjavca, Gregorja Viranta in Alenke Bratušek, novinarjem ni uspelo izvedeti.

Kaj pa so glede premoženja povedali leta 2011?

Predsednik vlade je po podatkih iz leta 2011 lastnik stanovanjske hiše v Šentilju, počitniške hiše v Bovcu s pripadajočim zemljiščem, podedovanega kmetijskega zemljišča v Žalni in polovice stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani. Vozi volvo karavan. Ima 25 tisoč evrov depozita pri NLB in tri tisoč evrov pri Abanki.

Glede na informacije iz leta 2011 ima predsednik državnega zbora Gregor Virant v lasti hišo z bazenom in garažo na Dobu pri Domžalah. Vozi avto touareg letnik 2006. Ima naložbeni račun pri Triglavu, na njem 9.881 evrov in vzajemne skladi NLB v vrednosti 14.163 evrov.

Predsednica NSi Ljudmila Novak ima v lasti kmetijsko zemljišče v Zgornji Velki, ki je po izračunih Geodetske uprave RS vredno nekaj več kot 25 tisoč evrov. Vozi se s touranom in golfom. Je lastnica nekaj umetniških slik brez vrednosti, vrednostne papirje ima pri Zvon 1 in Zvon 2 ter račun pri stanovanjskem skladu (7 tisoč evrov), še pišejo Finance.

Podatkov za Karla Erjavca in Alenko Bratušek Finance za leto 2011 nimajo.

Komentarjev 4
  • ennanova 17:46 12.februar 2013.

    Denar - nedolžna prevara? Slovenija je v globoki finančni krizi. Veliko se govori o reformnih ukrepih, med drugim tudi o sanaciji in dokapitalizaciji državnih bank, ki naj bi davkoplačevalce lahko stale milijarde evrov. Nič pa ni slišati o tem, ...prikaži več, kako banke in monetarni sistem v resnici delujejo. Kdo v resnici ustvarja denar?http://za-misli.si/video-svet/43-aktualno/788-denar-nedolzna-prevara

  • dragec 14:13 18.januar 2013.

    Vse sama sirotinja - in kako bodo preživeli, ko več ne bodo v vrhu oblasti? Verjetno bodo na zavodu za zaposlovanje, ali delali pri nekaterem uspešnem slovenskem podjetniku za 500 EUR plače?

  • feferon 13:45 18.januar 2013.

    Pa bolnice v AUS je cerkev zgradila....