Slovenija
4494 ogledov

Koliko je vohunska afera vplivala na podporo vlade?

izjava Marjan Šarec Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička
Aprilski Vox populi. Šarec se drži.

Javnomnenjska podpora stranki LMŠ je aprila še nekoliko padla, a še vedno ostaja na vrhu lestvice strank. Zanjo bi glasovalo 26,2 odstotka anketirancev, za drugouvrščeno SDS pa bi jih glasovalo 14,2 odstotka, kaže anketa Vox populi agencije Ninamedia. Je pa malce narasla podpora vladi, ki jo kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih.

Podpora LMŠ je v primerjavi z marcem nekoliko padla, saj bi jo tedaj volilo 28 odstotkov vprašanih. SDS je po drugi strani tokrat zabeležila rahlo višjo podporo, saj bi marca zanjo glasovalo 13,7 odstotka anketirancev.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD, ki bi jo volilo 9,6 odstotka vprašanih, sledijo NSi (7,1 odstotka), Levica (6,4 odstotka), DeSUS (3,1 odstotka), SAB (1,9 odstotka), SNS (1,5 odstotka), SLS (0,6 odstotka) in SMC (0,5 odstotka).

Neopredeljenih je 20,5 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka pa jih ne bi odšlo na volitve.

Izračun sedežev v parlamentu kaže, da bi LMŠ zasedla 37 sedežev, SDS 18, SD 12, NSi devet, Levica osem in DeSUS štiri.

SAB, SNS in SMC ne bi prestopile parlamentarnega praga.

Delo vlade tokrat kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko več kot marca, ko jih je vlado podpiralo 60,3 odstotka. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 32,6 odstotka anketirancev, neopredeljenih pa je 6,4 odstotka.

Premier ostaja pred predsednikom

Na lestvici priljubljenosti politikov predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec ostaja na vrhu pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak in poslanec SD Milan Brglez.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sedmem mestu, za njim so se zvrstili evropski poslanec Igor Šoltes, predsednik DZ in SD Dejan Židan ter predsednik NSi Matej Tonin.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 9. in 11. aprilom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • cogocogo 08:10 15.april 2019.

    le kdo ima tako malo pameti da bi volil židana ,,a se ti volilci res hecajo ,ali jim ni mar za svoje potomce ,,koliko škode povzroča ta nečlovek je res strašljivo enako so počeli njegovi predhodniki ,,taki ne bi smeli ...prikaži več obstajati ,,vse česar se je dotaknil tale židan se je spremenilo v ogromno škodo ,,enako kot jenezek ,milan in še krdelo teh povzpetnikov ,,in to nesnago boščki se vedno volijo ,,le kaj jedo ti volilci da so takooooo bogi

Sorodne novice