Slovenija
56 ogledov

Koliko jih stoji, se ne ve

Sindikalisti so iz Veolie Transporta včeraj odšli stavki naproti. (Foto: Nino Ve
1/34
Žurnal24 main
Veolia Transport: Izpadlo le 3,5 odstotka primestnih prevozov. Jutranji potniki neseznanjeni. Vozniki bodo šolarje odpeljali tudi domov.

 

Kot je sporočil Bo Karlsson, predsednik uprave Veolia Transport Štajerska, so bila današnja pogajanja med stavkovnim odborom in upravo družbe neuspešna. Odbor je predložil pisni predlog zahtev, po besedah Karlssona se je bila uprava pripravljena pogajati, ''a je stavkovni odbor brez tehtnega razloga zapustil pogajanja". V upravi Veolie Transporta Štajerska obžalujejo nepripravljenost na dialog in iskanja sporazumne rešitve ter upajo na mirno rešitev nastale situacije.

Stavka voznikov Veolie Transporta Štajerska še naprej poteka mirno, na stavkovnem mestu se že zbirajo tudi vozniki iz popoldanske izmene. Po zadnjih podatkih stavka okoli sto voznikov. Stavka na Ptuju, v Mariboru in Slovenski Bistrici se bo nadaljevala do 24. ure, v Veolii Transport zagotavljajo, da je izpadlo le 3,5 odstotka prevozov primestnega prometa, mestni promet pa je potekal brez posebnosti. Jutri bo vse potekalo kot običajno.

Tisti potniki, ki so zjutraj prišli na glavno avtobusno postajo, večinoma niso bili seznanjeni s stavko, negodovanja pa ni bilo zaznati.

Že zjutraj so opravili prevoze šolarjev, enako bodo vozniki iz solidarnosti storili tudi v popoldanski konici.

Pričakuje se večinska stavka
“Čeprav nas je tik pred stavko zapustila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), pričakujemo, da se nam bodo pridružili tudi njihovi člani. Vsak ima pravico delati ali stavkati, zato ne bomo nikogar ovirali pri njegovi odločitvi. Podporo imamo veliko, stavkalo bo najverjetneje vsaj 150 voznikov, računamo pa na še večje število stavkajočih,” je pojasnil Milan Mesarič, glavni pogajalec in predsednik sindikata KNSS Neodvisnost. Veolia Transport, ki ima koncesijo za mestne avtobusne prevoze v Mariboru, pa še včeraj ni vedela, ali bo lahko zagotovila vsaj nekaj avtobusnih prevozov.

320 avtobusnih voznikov je zaposlenih pri Veolii Transport Štajerska.

Koliko avtobusov bo danes stalo, ne sindikalisti ne uprava družbe niso znali napovedati.

Kršitev pogodbe
Franc Kangler, župan Maribora, se včeraj z vodstvom Veolie Transporta ni pogovarjal, je pa to nalogo prepustil Viliju Eisenhutu, direktorju urada za komunalo, promet, okolje in prostor. “Po mojem naročilu je Veolii Transport poslal dopis, v katerem jih poziva, da morejo kot koncesionar javnega avtobusnega prometa zagotoviti prevoze; če ga ne bodo, je to hujša kršitev koncesijske pogodbe,” je Kangler včeraj popoldne pojasnil za Žurnal24.

Stavka, avtobusa ni
Vozni red še neznan. “Zaradi stavke lahko izpadejo vožnje na nekaterih linijah mariborskega mestnega prometa. Kateri avtobusi bodo vozili in v kakšnem obsegu, še ni znano, zato se potnikom vnaprej opravičujemo za vse morebitne nevšečnosti in jih prosimo za razumevanje,” je povedal Bo Karlsson, predsednik uprave Veolie Transport Štajerska.

Opozorilna v splošno?
Mesarič je še včeraj pozno popoldne po sestanku z Veolio Transport pojasnil, da uprava ni ponudila takšnega povišanja urne postavke, ki bi bil zanje sprejemljiv. “Na dan stavke bomo ves dan na voljo za nove predloge in pogajanja. Od svojih zahtev po 5,2 evra visoki urni postavki ne bomo popustili, pa tudi če se bo opozorilna stavka razvila v splošno, ki bi lahko trajala več dni,” je odločen Mesarič.

Uprava Veolie je poudarila, da sindikalisti niso pristali na njihovo ponudbo. “Stavkovni odbor je namreč vztrajal na svojih stališčih, čeprav je uprava družbe ponudila dodatno povišanje urne postavke. Stavkovni odbor je prav tako znova zavrnil kakršnokoli sodelovanje pri določanju minimalnega delovnega procesa, ki naj bi se izvajal med stavko,” so povedali v Veolii Transport. Ponudbo uprave, da bi s 1. januarjem 2011 zvišali urno postavko s 4,3 evra na 4,6 evra, pri čemer bi voznikom za 12 ur dela šest ur, kolikor vozniki lahko opravijo za volanom, plačali 100-odstotno, dve uri 85-odstotno, štiri ure pa 30-odstotno, so sindikalisti ocenil kot “degradirajočo za voznike”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.