Slovenija
23 ogledov

Koliko mesečno privarčevati za otrokov študij?

Denar prinaša boljšo samopodobo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Danes je prvi šolski dan za 19.213 prvošolcev. Starši, ki bi želeli otroku po opravljeni maturi omogočiti študij na eni od priznanih tujih fakultet, naj mesečno privarčujejo približno 150 evrov, so izračunali na Financah.

Po šolanju na osnovni in srednji šoli, čez 13 let, bodo pogoji študija verjetno drugačni in izobraževanje na slovenskih fakultetah morda ne bo več (povsem) brezplačno. Ob upoštevanju trenutnih gibanj slovenskih javnih financ in sestave prebivalstva je mogoče, da študenti ne bodo več deležni subvencij za prehrano, pa tudi sobe v študentskih domovih bodo lahko dražje.

Najmanj 45 evrov mesečno

Za domače fakultete so na Financah predpostavljali, da bodo deloma sofinancirane, ob upoštevanju inflacije pa so za triletni bolonjski študij predvideli štiri tisoč evrov za letnik. Ocenjujejo, da bi morali starši za takšen znesek mesečno privarčevati približno 50 evrov.

Za študij v tujini so izbrali znesek 36 tisoč evrov šolnine, kar bi zadostovalo za večino boljših evropskih šol, za kar bi starši morali mesečno privarčevati 145 evrov, za 600 privarčevanih evrov mesečno pa bi po maturi lahko kupili stanovanje za 150 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.