Slovenija
39 ogledov

Koliko novih ministrstev?

Franc Bogovič Anže Petkovšek
Potem ko je Bratuškova napovedala obnovitev kulturnega, Zares zdaj predlaga še vnovično vzpostavitev okoljskega ministrstva. Lučka Kajfež Bogataj: Eno leto pod Janšo ni bilo katastrofalno, a tudi dobro ne.

Po padcu vlade Janeza Janše, ki je ukinila nekaj ministrstev in nekatere vladne urade in službe, je nova mandatarka Alenka Bratušek včeraj že napovedala obnovitev ministrstva za kulturo oz. ustanovitev ministrstva za kulturo in civilno družbo. V stranki Zares so jo pozvali, naj to naredi tudi z okoljskim resorjem.

"Po manj kot letu od ukinitve MOP so rezultati katastrofalni tako na področju okolja kot tudi na področju prostora," je v javnem pismu Bratuškovi zapisal predsednik Zaresa Pavel Gantar in predlagal obnovitev ministrstva za okolje in prostor. Okoljska problematika trenutno spada pod kmetijski resor.

Ocena okoljske politike pod Janšo

Priznana okoljska strokovnjakinja Lučka Kajfež Bogataj pravi, da je bila pred enim letom proti ukinitvi ministrstva. "Čeprav ministrstvo samo po sebi z nezainteresiranim ministrom tudi nič ne pomeni," je poudarila. Ključ do boljše okoljske politike je po njenih besedah zainteresiranost vlade, pri čemer ni najpomembneje to, ali imamo ministrstvo ali ne. "Kar mi čakamo, je tak odnos do okolja, ki bo pokazal, da ga bodo prevzele močne osebnosti in močne stranke in bo tudi vlada vanj nekaj vložila."

Delo vlade v zadnjem letu na okoljskem področju ocenjuje kot "ne katastrofalno, a tudi dobro ne. Jaz nisem videla nič dobrega, pa tudi nič slabega," pravi. "Bilo je tako kot do zdaj. Okolje je drugorazredna tema, ki se ji ne posveča velike pozornosti." Janševi vladi zameri predvsem to, da ni ustanovila direktorata za trajnostni razvoj, kot je bilo obljubljeno.

Komentarjev 8
  • gec 15:26 28.februar 2013.

    to vse našteto pod nujno rabite v SDS-uuuuu...

  • francek 14:02 28.februar 2013.

    Ja pa menda ja ne boste protestirali proti svojim. Protesti bodo počasi, da ne bi bilo preveč očitno, utihnili.

  • mrki 13:43 28.februar 2013.

    me prav zanima koliko vas bo še ostalo :))