Slovenija
60 ogledov

Koliko otrok preveč?

“Letos je še huje kot lani. Dolgoletno povprečje števila rojstev v naši občini j Žurnal24 main
Vrtci. Otrok veliko, prostora v vrtcih pa premalo. Prevelik vpis v vseh treh obalnih občinah.

“Čakalne vrste so že kar normalne, nenormalno pa je, da jeseni ne vem, kam z drugim otrokom. Sem sicer peta na čakalnem seznamu, a to ni nobeno zagotovilo. Ob govorjenju o brezplačnem vrtcu za drugega otroka mi gre na smeh,” pravi ena od mamic dveh malčkov iz Bertokov, ki ne želi biti imenovana.

Podatki se sicer še zbirajo do konca maja, ko bodo starši oddali podpisane pogodbe, a že zdaj je jasno – tudi na Obali vrtcev močno primanjkuje. Prevelik vpis otrok je težava v vseh treh občinah Obale, največja pa je na območju Mestne občine Koper.

Subvencije za varstvo le Izoli
Pomoč. V Izoli je presežnih prošenj 219. Da bi vsaj malo omilili stisko staršev otrok, ki niso bili sprejeti v vrtec, so se letos odločili tudi za subvencijo za zasebno varstvo; ta znaša sto evrov na mesec. Letos bodo odprli še pet novih oddelkov vrtcev. V Piranu bodo jeseni odprli še dva nova oddelka, in sicer v vrtcu Morje v Luciji in v Sv. Petru.

Vpisi v več vrtcev hkrati
Po do zdaj zbranih podatkih bi, kot je povedala ravnateljica Vrtcev Koper Klara Franca, napolnili še vsaj pet oddelkov; če bi jih seveda imeli. “Zavrnjenih je res ogromno otrok,” pravi in dodaja, da točnega podatka vsaj do konca maja še ne bo. Starši vpisujejo svoje otroke namreč v več vrtcev hkrati, kar povzroča nemalo organizacijskih težav; a je po drugi strani tako ravnanje razumljivo, saj ne vedo, v kateri enoti vrtca bo prostor.

Zunaj kar dve tretjini
“Najhuje je v naših enotah Šalara in v Bertokih, kjer sta kar dve tretjini otrok ostali zunaj,” poudarja Franca. Vse otroke iz okoliša so sprejeli le v enoti Kekec ter v Pobegih in v Ribici, povsod drugod pa je povpraševanje preseglo tako prostorske kot organizacijske možnosti.

“Letos je še huje kot lani. Govorimo o vseslovenskem trendu povečane rodnosti. Dolgoletno povprečje števila rojstev v naši občini je bilo 400 otrok, podatek od lani pa je 550. Zdravstvena stroka pravi, da naj bi povečan trend rodnosti trajal pet, šest let,” razlaga Timotej Pirjevec s koprskega občinskega urada za družbene dejavnosti. Trenutno je prošenj za vpis blizu tisoč. “Rešitev za jesen je, da bomo poskušali odpreti deset novih oddelkov; po dva na Bonifiki, v Ankaranu in v dveh italijanskih vrtcih (Koper in Bertoki), po enega pa v Pobegih, Hrvatinih, Marezigah in – če bo le šlo – tudi v Dekanih,” pojasnjuje Pirjevec in dodaja, da dolgoročno rešitev vidi v tem, da bi se oddelki vrtcev odpirali tudi v okviru osnovnih šol.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.