Slovenija
65 ogledov

Koliko zlata in srebra vsebuje vaš mobilni telefon?

Žrtev Panterjev naj bi bila tovarna nakita, od koder so nameravali odnesti pol t Žurnal24 main
Preden zavržete mobilni telefon, preverite, ali je v njem kaj zlata.

Nameravate v smeti vreči svoj mobilni telefon? Dobro premislite in najprej poglejte, če je v njem kaj zlata, srebra ali drugih vrednih kovin. Raziskovalci britanske univerze Sheffield Hallam so tu šli še nekoliko dlje, saj so izmerili, koliko zlata in srebre vsebuje povprečen mobilni telefon. Poleg tega so še preverili, kolikšna je bila globalna vrednost zlata in srebra, ki sta bila uporabljena za proizvodnjo vseh mobilnikov v teku letošnjega leta.

Raziskovalci britanske univerze Sheffield Hallam so prišli do spoznanja, da mobilni telefoni v povprečju vsebujejo okoli 300 miligramov srebra in okoli 30 miligramov zlata. Čeprav se to morda sliši malo, so proizvajalci mobilnih telefonov letos samo za nakup srebra in zlata zapravili že več kot preračunanih 1,95 milijard evrov.

Zaradi tega imajo elektronske naprave zelo pomembno vlogo pri določanju svetovnih cen tako zlata kot srebra, njihova vloga pa se bo v bližnji prihodnosti še okrepila, saj se število proizvedenih mobilnih naprav iz leta v leto povečuje. Ker je zaloga kovin omejena, je še toliko bolj pomembno, da vsako odsluženo mobilno napravo odnesemo v zbirni center za elektronske naprave, kjer bodo poskrbeli za to, da se bodo drage kovine ponovno vrnile v proizvodni proces.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.