Slovenija
101 ogledov

Kolišča med svetovno dediščino

kolišče EPA
Odbor za svetovno dediščino je soglasno uvrstil prazgodovinska kolišča okoli Alp na seznam svetovne dediščine.

Slovenija je za uvrstitev na seznam svetovne dediščine kandidirala skupaj s Švico, Avstrijo, Francijo, Nemčijo in Italijo. H kandidaturi jo je povabila Švica kot vodilna partnerica. Prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju so zastopana in predstavljena z dvema lokacijama v občini Ig.

Prazgodovinska kolišča okoli Alp zajemajo izbor 111 od skupno le tisoč znanih arheoloških najdišč kolišč v šestih državah okoli Alp. Spomeniško območje sestavljajo ostanki prazgodovinskih koliščarskih naselbin iz obdobja 5000 do 500 pred našim štetjem, ki ležijo pod vodo, na obrežjih jezer, vzdolž rek ali v močvirjih. Na podlagi izjemnega bogastva tovrstnih ostankov kolišča podajajo jasno in izčrpno predstavo o svetu prvotnih kmetovalcev v Evropi in natančne informacije o njihovem vsakodnevnem življenju, poljedelstvu, živinoreji in tehnoloških iznajdbah. Kolišča omogočajo razumevanje celotnih prazgodovinskih vasi in njihov nadroben prostorski razvoj v zelo dolgem časovnem obdobju, hkrati podajajo najboljše znane arheološke vire za prazgodovinske naselbine.

Do zdaj samo Škocjanske jame

Slovenija je imela doslej na seznamu kot naravno vrednoto vpisane samo Škocjanske jame. V postopku ocenjevanja je tudi skupna nominacija Španije, Slovenije in Mehike z naslovom "Živo srebro in srebro. Almadén in Idrija s San Luis Potosíjem." O njej bodo vnovič odločali junija 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.