Slovenija
53 ogledov

Kolizej bo prva domina

Klemenčič: V Ljubljani bo padlo še nekaj stavb, če bo padel Kolizej. (Foto: Anže Žurnal24 main
Rušitev. O pritožbah je upravna enota odločila, a ne razkrijejo, kaj.

Ljubljana. Ljubljanska upravna enota je odločila o vseh pritožbah na odločbo o rušitvi Kolizeja, ali so vse zavrnili, tako kot pritožbo Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva (SUZD), pa niso želeli razkriti. Ker še ni znano, ali so vse odločbe vročene vsem pritožnikom in investitorju, “drugih informacij v tej zadevi ne morem posredovati”, je sporočila Tjana Matjašič Prijič, vodja izpostave Center. Če pritožb ne bi bilo, bi njihova odločba že postala pravnomočna, Kranjska investicijska družba Jožeta Anderliča pa bi lahko začela rušenje, saj so izvajalca že izbrali.

Proti rušenju brez rešitev
SUZD ni upravičen do pritožbe, je odločila upravna enota,” je pojasnil predsednik društva Matej Klemenčič, kot napovedujejo njegovi somišljeniki, pa bodo dokazali, da so stranka v postopku. Čeprav so proti rušitvi, rešitve, čemu naj bo Kolizej namenjen, kdo in s čim naj ga sanira, niso ponudili. “To ni stvar stroke, ampak investitorja,” je odgovoril Klemenčič. Ta je tudi prepričan, da če bo padel Kolizej, bo to sprožilo učinek domin in bodo na primer porušili stavbo, v kateri je Le Petit Café, in hiše na Rimski cesti.

Rušitev Kolizeja je sicer omogočil 31. člen zakona o varstvu kulturne dediščine, ki odločitev o tem prepušča ministru za kulturo. “Ta člen je zato, da se olajša delo investitorjev. Še ljubljansko stolnico bi lahko podrli, če bi se tako odločili,” je dejal Damjan Prelovšek, nekdanji prvi mož direktorata za kulturno dediščino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.