Slovenija
22 ogledov

Kolorado: plačevali bi tudi z zlatniki

Zlatnik Shutterstock
Senatorji ameriške zvezne države Kolorado bodo odločali o zakonu, ki bi državljanom omogočil, da bi lahko plačevali tudi z zlatimi in srebrnimi kovanci.

Podoben zakon uporabljajo že v ameriški zvezni državi Utah, o takšnih zakonih pa razmišljajo tudi v 12 drugih ameriških državah, poroča televizijska postaja CBS.

Zagovorniki zakonov, ki zlato in srebro določajo kot plačilno sredstvo, so namreč zaskrbljeni nad visoko vrednostjo dolarja, javnega dolga in razvrednotenjem valute. "Zgodovinsko gledano so v vsaki državi na svetu, ki je imela resne dolžniške težave, namerno povzročali razvrednotenje njihovih valut," je dejal senator Kent Lambert.

Dodal je, da bi se kaj takega lahko hitro zgodilo tudi v Koloradu, zato se zavzemajo, da bi lahko ljudje kot valuto uporabljali zlate in srebrne kovance. "Kovance, ki jih je skovala ameriška vlada, bi lahko uporabili v trgovanju," še pravi.

Z zlatniki ne smejo trgovati

Po drugi svetovni vojni prebivalci ZDA z zlatimi in srebrnimi kovanci ne smejo trgovati. Če želijo Američani danes uporabljati zlato kot valuto, ga morajo prodati, v zameno pa dobiti dolarske bankovce.

Dvajsetdolarski zlati kovanec iz 19. stoletja je tako tudi danes vreden le 20 dolarjev, četudi bi bila njegova vrednost bistveno višja. V petek je bila unča (28,35 g) zlata vredna 1.700 dolarjev (1.274,36 evra).

Lambert še pravi, da s sprejetjem zakona prebivalci Kolorada ne bi naokoli hodili z vrečami zlatih in srebrnih kovancev, ampak bi predstavljali alternativo za ohranjanje vrednosti njihovega premoženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.