Slovenija
24 ogledov

Komandant Stane razdelil koalicijo

Vojašnica Franca Rozmana-Staneta MORS
Parlamentarni odbor za obrambo je obrambnega ministra Aleša Hojsa pozval, naj razveljavi preimenovanje vojašnice Franca Rozmana Staneta, a ta tega ne bo storil.

Za sklep, naj Aleš Hojs razveljavi odredbo o preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka ter po tem padlem pripadniku Teritorialne obrambe poimenuje katero drugo vojašnico, je glasovalo sedem, proti pa pet članov odbora. Za so glasovali v opozicijskih PS in SD ter koalicijskih Državljanski listi, SLS in DeSUS, nasprotovali pa v SDS in NSi. Hkrati je večina članov odbora ministrstvo za obrambo pozvala, naj pri pripravi novega zakona o obrambi predlaga tudi ustrezne rešitve glede imenovanja vojašnic, ki bodo imele širše soglasje.

Predstavniki koalicijskih strank so se tudi že pred današnjo nujno sejo odbora DZ za obrambo, na katerem bodo obravnavali sporno imenovanje vojašnic, sestali, da bi uskladili stališča. Pred srečanjem izjav niso dajali, so pa iz Državljanske liste že čez dan sporočili, da nasprotujejo preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana - Staneta.

Simbolizira obrožen odpor v drugi svetovni vojni

Zahtevo za sklic današnje nujne seje odbora so vložili v poslanski skupini SD. Kot so zapisali v zahtevi, spoštujejo žrtve osamosvojitvene vojne, s tem pa tudi odločitev o poimenovanju vojašnic Slovenske vojske po njih. Ne razumejo pa, zakaj je bilo treba preimenovati elitno Vojašnico Franca Rozmana - Staneta, "saj njeno ime simbolizira oborožen odpor v drugi svetovni vojni", so poudarili.

Minister za obrambo se je konec junija odločil vojašnice poimenovati po osebah, ki so padle v bojih za samostojno Slovenijo. Vojašnico, ki je pred tem že nosila ime Franca Rozmana - Staneta, pa je tako preimenoval.

S poslanci SD se strinjajo tudi v Pozitivni Sloveniji, zaradi odločitve ministra pa je prišlo do nesoglasij tudi med koalicijskimi strankami.

Proti tudi v Državljanski listi, DeSUS-u in SLS?

Kot so v Državljanski listi zapisali v sporočilu za javnost, se pojavlja vprašanje, zakaj je za to poimenovanje napočil čas šele po 21 letih samostojnosti države "in kot po naključju takrat, ko je NSi vladna stranka, ki obvladuje obrambni resor". Po njihovih navedbah namreč ni bilo nikakršnih ovir, da bi vojašnice, ki niso bile poimenovane, že takoj poimenovali po padlih v vojni za Slovenijo.

Ob tem pa Državljanska lista "ostro nasprotuje preimenovanju vojašnice Franca Rozmana - Staneta, ki to ime s ponosom nosi že od osvoboditve Ljubljane – mesta heroja – dalje".

"Franc Rozman - Stane po mnenju predlagateljev očitno ni padel za samostojno Slovenijo in njegov prispevek ni pomemben. Očitno si pred letom 1991 nihče ni prizadeval niti izgubil življenja za domovino," so zapisali v stranki. Kot poudarjajo, si je slovenski narod stoletja prizadeval ravno za to – "obstati, preživeti in izbojevati neodvisnost".

Po poročanju Dela pa preimenovanju omenjene vojašnice nasprotujejo tudi v DeSUS-u, prav tako pa naj bi na današnji seji odbora za razveljavitev poimenovanja glasoval tudi član odbora iz vrst SLS. V SLS so sicer pred sestankom predstavnikov koalicije za STA povedali, da njihova odločitev še ni dokončna.

Komentarjev 2
  • Bond 08:51 05.julij 2012.

    Za to so se borili?http://www.shrani.si/f/1y/DZ/hCc6eAa/img5546-1.jpg

  • Lavdan 20:52 04.julij 2012.

    Dočakali so svoj trenutek, da preimenujejo kasarne in je samo čudno, da jih niso poimenovali po svetnikih, kot marsikje v tujini.