Slovenija
75 ogledov

Komarjeva odstopila s čela AUKN

Danilo Grašič Dagmar Komar Marko Golob Nik Rovan
Predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Dagmar Komar je odstopila. Vlada se strinja in predlaga razrešitev še dveh članov uprave. Komarjeva za razrešitev izvedela iz medijev.

Kot je za zurnal24.si povedala predstavnica za odnose z javnostmi na AUKN Mojca Mele, je Dagmar Komar odstopila iz osebnih razlogov. Današnji odstop Komarjeve je sicer najverjetneje posledica sporov z vlado, čeprav je uradno kot razlog navedla osebne razloge.

Vlada za odstavitev še dveh članov AUKN

Vlada se je z njenim odstopom že seznanila, poslancem pa predlaga razrešitev še dveh članov uprave AUKN. Gre za Marka Goloba in Danila Grašiča, ker naj bi izdala poslovno skrivnost v primeru Nove Ljubljanske banke. Kot so zapisali v sporočilu: "Med razlogi za razrešitev članov uprave vlada izpostavlja prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb po ZUKN ter nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti. Člana uprave sta kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah družb in nista sodelovala pri upravljanju kapitalskih naložb države v skladu z ZUKN."

"Oteževanje uveljavljanja glasovalnih pravic" se nanaša na to, da je AUKN že dvakrat v državnih podjetjih nasprotovala kadrovskim potezam, ki jih je zagovarjala vlada, zaradi česar je odnos med vlado in AUKN izredno napet.

Goloba in Grašiča je zaradi domnevne izdaje poslovne skrivnosti nekdo tudi ovadil policiji. "Že to, da gre za anonimno prijavo kaže, da gre za nov konstrukt v seriji pritiskov in diskreditacij na delovanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Veseli bi bili, da se anonimnež razkrije in s polno osebno, pravno in materialno odgovornostjo verodostojno predstavi argumente za tako odločitev."

Ob tem dodajata, da je žalostno, da se "izvoljeni predstavniki ljudstva poslužujejo takih metod za diskreditacijo neposlušnih posameznih javnih uslužbencev". Minister za finance Janez Šušteršič je dejal, da tega ni naredila vlada.

Za razrešitev izvedela iz medijev

Golob in Grašič sta nad vladnim predlogom za njuno razrešitev presenečena, še posebej zato, ker sta informacijo izvedela iz medijev. "Po oceni članov uprave Marka Goloba in Danila Grašiča gre za izključno politične in ne za strokovne razloge za zamenjavo. Člana uprave pričakujeta, da bosta imela sploh priložnost vsem poslancem in slovenski javnosti podrobno predstaviti svoje delo in dosežene rezultate," so sporočili iz AUKN.

Na agenciji opozarjajo, da so izpolnili vse svoje naloge, za analizo poslovanja državnih podjetij pa je od delovne skupine Evropske organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvij (OECD) prejela tudi pozitivne odzive.

Komentarjev 8
  • zic 07:46 07.julij 2012.

    veš koga Pezdirja, da bi videli kako lahko vsak zna lapat naredit pa nič....idealno delovno mesto za rada pezdirja

  • zic 07:44 07.julij 2012.

    to pa je ideja, ker jaz še vedno trdim, da je njega samo lapanje...naredil bi pa malo..zato bi mu jaz takoj ponudil tole delovno mesto.

  • deželan 13:41 06.julij 2012.

    Če bi imel možnost izbiranja za postavitev Slovenskega državnega holdinga, bi postavil R. Pezdirja. Naj se izkaže !