Slovenija
44 ogledov

Komel: "Italijanske korenine me bogatijo"

tina komel
1/11
Pozitivna Slovenija
Pred pristojni odbor je stopila tudi kandidatka za ministrico brez resorja Tina Komel, ki bo pristojna za področje odnosov med Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter Slovenci po svetu. Odbor jo je potrdil z 9 glasovi za in tremi proti.

Kandidatka Tina Komel je na začetku povedala, da ima le slovensko državljanstvo, da pa jo italijanske korenine bogatijo, da jo multikulturnost bogati, vključno z življenjem v slovenski Istri. Dejala je, da se jim bo morda zdela mlada. A da sta po njeno ključni srčnost, požrtvovalnost in trdo delo. Njen glavni mentor s področja zamejcev, kot pravi, je bil Franc Pukšič, predsednik parlamentarne komisije, pred katero se pravkar predstavlja.

Komelova je pohvalila svoja predhodnika - ministra Boštjana Žeksa in Ljudmilo Novak za obstoječe projekte, ki dobro potekajo. Naštela je probleme, ki ostajajo odprti. "Problem Slovencev na avstrijskem  Koroškem in Štajerskem, v Italiji, nedosledno upoštevanje bilateralnega sporazuma z Madžarsko," je naštela Komelova. Pukšič je dejal, da je bila predstavitev zelo vsebinska.

Samo Bevk in Jože Kavtičnik sta dejala, da se jima mladost zdi kvečjemu prednost, ne pa toliko slabost. Bevk je prepričan, da bo nadaljevala politiko, ki ne bo delila Slovencev, kar je tudi lastnost te parlamentarne komisije. Tudi dejstvo, da je pripadnica italijanske manjšine Bevk vidi kot prednost.

Na vprašanje Sama Bevka o ratifikaciji avstrijske državne pogodbe, odgovarja, da gre za politično odločitev Slovenije, in da je mogoče glede tega ukrepati. Vendar pa to ni v pristojnosti Urada, pravi Komelova. Prepričana je, da bo s trdim delom urada in s pomočjo komisije na to opozorila predsednico vlade.

Mateji Pučnik na očitek o pomanjkanju političnih pa tudi strokovnih izkušenj odgovarja z argumentom, da je treba prisluhniti tudi protestnikom. "Ti nam pravijo, da ne želijo političnih ljudi, zato to vidim kot plus," je dejala.

Lazslo Gonz, poslanec manjšine, je dejal, da mora priznati, da je bil malo presenečen, ko je izvedel, kdo je kandidat za ta resor. Njeno pripadnost italijanski manjšini vidi kot neko novost, predvsem pa prednost.

"Kaj boste slovencem povedali o zadnjih 20 letih te države"

Vprašanje ji je zastavil tudi Franc Breznik iz SDS. Uvodoma je dejal, da bi bilo najbolj pomembno, da smo spravljivi, da se dokončno opravičimo en drugemu in razčistimo stvari. To je podkrepil s trditvami o monopolih, tako medijskih kot gospodarskih, ki vladajo že od časov, ko je imigriralo največ ljudi, iz zgodovinskih vzrokov, ki so bili politični. Vrnil se je v leta ob 2. svetovni vojni, ko smo imeli "boljševiško vojsko", ki je izkoristila osvoboditev za uvedbo monopola oz. diktature, v kateri smo živeli več desetletij. Kandidatko je zato zaprosil, naj odgovori, kaj bo Slovencem po svetu povedala o zadnjih 20 letih te države.

Komelova je Brezniku odgovorila, da je zanimiv sogovornik, ki zelo dobro pozna zgodovino. Nekatere stvari sicer drugače vidita, a ravno več mnenj in različnih strategij bi omogočalo se boljše sodelovanje. Prepričana je, da mladi niso tako obremenjeni z zgodovino in da si želijo drugačnega načina komunikacije, zlasti, kako sodelovati z drugače mislečimi ljudmi.

Komentarjev 1
  • dragec 13:17 19.marec 2013.

    Lušna je in lepša od svoje predhodnice. Manjšine so itak na slabem, ni denarja, pa ni denarja.....potem pa ukinimo to ministrstvo. Imamo ga samo zaradi slovencev v Argentini.