Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Banke, ne dirigirajte na naš račun

Nina Oštrbenk Saša Despot
Napak ne priznajo, ker jih ne plačujejo. Plačujemo jih mi.

NLB je Simoni Dimic, nekdanji šefinji kabineta Boruta Pahorja, odobrila hipotekarni kredit v višini 350 tisoč evrov za 30 let z obrestno mero 1,6 + euribor. Takih primerov kreditov, ki so odstopali od ustaljenih pogojev, naj bi bilo samo v enem letu tisoč. Mojega ni med njimi, ker so mi seveda ponudili veliko slabše pogoje, čeprav smo NLB vsi davkoplačevalci samo lani dokapitalizirali z 243 milijoni evrov. Take državne banke, ki je prijazna le do elite, ne potrebujem.

Prav tako ne potrebujem bank/-e, ki drži/-jo ves nepremičninski trg v šahu. Zakaj banke ne dovolijo prodaje nepremičnin po nižjih cenah, zakaj hočejo same kupiti stanovanja v stečajnih postopkih? Ker bi se sicer stanovanja prodala po dosti nižjih cenah, po kakršnih so zdaj na trgu. Banke upnice bi tako v stečajnih postopkih iztržile veliko manj in posledično priznale, da so storile napake pri posojilih za nepremičninske projekte. Hkrati bi poslabšale svoje bilance, kjer vrednosti nepremičnin še vedno vodijo po takih cenah, kot same želijo.

Stop. Če bi torej banke dovolile prodajo nepremičnin po nižjih cenah, bi sprožile plaz, iz ruševin tega pa bi se težko izkopale. In zakaj bi to storile, če jih lahko dokapitaliziramo spet in spet? Bi vi karkoli naredili, če bi vedno znova dobili denar, ki ga ni treba vrniti? Verjetno ne. Zato je treba NLB in NKBM prodati, ker ju lahko očitno samo trg kaznuje za "elitne" in "tajkunske" kredite ter dirigiranje trga predragih nepremičnin.

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 01:37 07.januar 2012.

    Besedilo je na prvi pogled dobro, ampak da je pa to potem razlog za privatizacijo so pa banane. Saj tudi privat banke se resuje iz proracuna - za elito se vedno najde denar, ne vem zakaj bi jim dajali poleg tega se vec moci?

  • Niko_K_ 00:22 07.januar 2012.

    Kako boš pa prodajala, če noben ne bo hotel kupit?