Slovenija > Komentarji in kolumne
59 ogledov

Bežali pred vojno, bežijo pred evropsko zakonodajo

begunci EPA
Sistem je razpadel, nihče se ne ukvarja z begunsko krizo, države EU se ukvarjajo le s tem, kako zaščiti svoje meje.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Vnovično uvajanje nadzora na notranjih mejah schengenskega območja je zadnje sredstvo, ki se ga uporabi, ko so izčrpane vse druge možnosti. Začasno uvedbo nadzora mora, tako pravijo določila sporazuma, predlagati Evropska komisija, potrditi jo morajo članice s kvalificirano večino. Enostransko uvedbo nadzora meje sporazum dopušča, če se država sooči z nenadno in nepričakovano grožnje, kot je denimo teroristični napad.

To možnost je uveljavila Nemčija, in glede na sporočila slovenske vlade, da se o uvedbi nadzora na meji z Madžarsko, ni posvetovala z drugimi državami, očitno tudi Slovenija. Gre torej za nenadno in nepričakovano grožnjo. Kako ironično! In kakšno sprenevedanje! Begunska kriza se je zgolj preselila v Evropo, traja že vrsto let, odgovornost pa nosi tudi Evropa. Zdaj je tukaj, na naših vratih.

Proti slovenski meji bo v naslednjih dnevih, tednih in mesecih prihajajo več deset tisoč ljudi. Slovenska notranja ministrica žuga Hrvaški, da mora spoštovati evropski pravni red, torej begunce evidentirati, določiti njihov status, obravnavati prošnje za azil, oziroma jih vrniti v državo iz katere prihajajo, če je to mogoče. "Koncept, da jih ne bo ovirala na poti, ni v skladu e evropskim  konceptom,“ se je odzvala na napoved hrvaškega notranjega ministra, da beguncev na poti na sever ne bodo ovirali. "Begunce je treba prečistiti!“ pravi ministrica. Ja, res je, to od Hrvaške, kot drugih držav EU zahtevajo evropski zakoni. Med drugim Dublinska zakonodaja, ki določa, da se mora z azilom ukvarjati tista država EU, ki je prva država, v katero je pribežnik vstopil. Slovenija bo tako begunce vračala Hrvaški in Madžarski. Srbija, ki ni članica EU, vrnjenih beguncev ne bo sprejemala, tako, kot jih tudi ni vračala v Makedonijo.

Začaran krog za tisoče obupanih

Begunci, ki jih Madžarska in Hrvaška ne bosta hoteli nazaj, v Sloveniji pa ne bodo zaprosili za azil, bi lahko krenili proti Avstriji, vendar jih bo Avstrija vrnila Sloveniji. Lahko bi rekli začaran krog, vendar ni nič čarobnega. So le nerazumljivi postopki za tisočerih obupanih ljudi na begu, ki jih evropski zakoni skušajo vrniti nazaj v prenatrpana begunska taborišča v Grčiji ali celo Turčiji, Libanonu in Jordaniji, v taborišča, od koder so pobegnili, ker tam življenje ni vredno življenja.

Dejstvo je, da bodo pribežniki zato na vse na vse načine iskali pot do cilja. Ker nočejo nazaj in  ker tudi nočejo ostati pri Madžarih, Hrvatih ali Slovencih. Ker so slišali obljubo nemške gospe, da jih bo Nemčija sprejela v svoje naročje. Zato bodo mnogi iskali poti mimo mejnih prehodov, mimo načinov, kjer bi jih evidentirali. Če jih bodo ujeli, bodo lagali, da ne vedo, kje in kako so bili, če jim bodo hoteli vzeti prstne odtise, si bodo rezali blazinice ...tisti, ki še imajo denar, bodo za pot plačali tihotapcem, ki jih bodo tlačili v kombije, tovornjake...nepredušne hladilnike, v katerih bodo moški, ženske in otroci umirali zaradi pomanjkanja zraka. Prej so bežali pred vojno, zdaj bežijo pred evropsko zakonodajo.

Scenarij specialne enote in vojska

In kaj ostane nam, evropski družini, ki je vedno bolj sprta, v kateri članice žugajo druga drugi?Koridor, ki bi beguncem omogočil varno pot, ni možnost, ker evropska zakonodaja tega ne omogoča. Evropska zakonodaja zahteva vračanje beguncev in omogoča vnovičen nadzor na meji, ki, kot že pravijo v nekaterih državah, ker so kapacitete za begunce zapolnjene, kmalu ne bo dovolj. Na mejo bodo prišle specialne enote policije, ko to ne bo zadoščalo, tudi vojska. Po tem je do bodeče žice, vodnih topov in solzivca, le še korak.

Kaos bo vedno večji. Slovenija je nadzor na meji okrepila, da bi zagotovila varnost svojih državljanov. Drugega ji v tem trenutku niti ne preostane. Razpad sistema, ki ga je predvidela Unija, se je zrušil v Grčiji in Italiji, kjer na premestitev čaka 120 tisoč ljudi. Medtem, ko se Evropa pogovarja o kvotah in milijarde evrov namenja za rešitev evra,  ljudje umirajo na njenih mejah. Evropa je vse manj Unija. Samo, da smo varni.

sergeja.hadner@zurnal24.si