Slovenija > Komentarji in kolumne
64 ogledov

Bi si upali tožiti svojega delodajalca?

Mali človek, ki zida, kuha ali čisti, bi se moral spoznati še na tisoč zakonov.

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nisem pravnik, zato ne vem, ali bi se res sesuli temelji pravnega sistema, če bi smel inšpektor za delo delodajalcu, ki krši zakon, naložiti izplačilo plač, odpravnin ali regresov. Zdaj inšpektor pride, ugotovi kršitev in napiše globo, delavec pa mora, če hoče dobiti denar, delodajalca tožiti, za tožbo založiti sodno takso pa najeti in plačati odvetnika. Vse to bi moral znati tudi delavec, ki ni končal osnovne šole.

Pravniki pravijo, da nepoznavanje prava ni opravičilo in da škoduje, če prava ne poznaš. Mali človek, ki nima za odvetnike, bi se moral sam spoznati na vse. Kako naj skozi labirint uradov, papirjev in soglasij pridobi gradbeno dovoljenje. Ali pa od investitorja kupi stanovanje v gradnji, tako da mu bo kaj ostalo, tudi če bo šel ta v stečaj. Kako naj izterja odškodnino, ker se je poškodoval v prometni nesreči? Kaj naj naredi, ker ga je okrog prinesel prodajalec rabljenega avta? In kaj, ker mu je sosed potok speljal na njegovo dvorišče?


Sanje. Kot pravni laik in naivnež si predstavljam sistem, v katerem bi inšpektor delodajalcu naložil izplačilo regresa ali zaostalih plač v 30 dneh, če podjetje zahtevka ne bi plačalo, pa bi mu blokiral vse račune, dokler ne bi bili računi delavcem poplačani. Če denarja ne bi bilo, pa bi predal zadevo rubežniku. Predstavljam si, da bi šel na upravno enoto in prinesel načrt hiše, oni pa bi mi čez mesec ali tri dali papir, ali tam lahko gradim. In prepričan sem, da bi se tako tudi dalo. Na vseh področjih. Če bi le bilo več volje in pameti.

Komentarjev 6
  • slow_slow 10:34 09.oktober 2012.

    Največji dobičkarji imajo zaposlene z najnižjimi plačami ;)

  • slow_slow 10:33 09.oktober 2012.

    v današnjem času vsi težko dobijo delo.

  • mojstermiha99 08:36 09.oktober 2012.

    dragi moji - mogoče so podjetja v problemih - zaradi Tajkunov, ki so pokradli naš denar. Stečaji, ki so se zvrstili v teh zadnjih dveh letih - so pahnili za sabo množico malih podjetij in podjetnikov. Ni problema vse zapreti, ...prikaži več vendar ne pričakujte, da vam bodo TUJCI dali delo. Vprašajte malce ljudi, ki delajo v L'ECLERC-u , LIDL-u in še kje v kakšnih razmerah delajo, pod kakšnimi pogoji , ter plačami. Ko enkrat podjetje spraviš v stečaj, ga nikoli več ne postaviš na noge. Ljudje, ki so stari nad 45 let - težko še kdaj dobijo zaposlitev. Tako, da zadeve ni tako ČRNO/BELA kot nekateri mislite.