Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Blagor pametnim, tem bo država dala

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Javni uslužbenci bi morali državljanu vedno predlagati "oškodovanje" države.

Brezposelna nosečnica dan pred odhodom na porodniško odpre s. p. in se samozaposli. Ko pride s porodniške, s. p. zapre in se spet prijavi na zavod. Je to zloraba socialne države? Jaz mislim, da ne. Zadeva je popolnoma zakonita.

Zgornjega scenarija vam ne bo predlagal noben državni organ. Je to problem? Mislim, da je. Durs skrbi za pobiranje prispevkov, zavod za zaposlovanje za brezposelne in center za socialno delo za tiste, za katere ne skrbi nihče drug. In kako naj navaden, funkcionalno nepismen državljan sešteje, da je ena plus ena lahko tri? Ena možnost je, da pozna nekoga, ki dela v eni od omenjenih institucij, in mu to namigne, druga pa, da pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki je to že naredil.

Vsi smo noseči
Brezposelne nosečnice so simptom. V podobnem položaju – ko z državnimi uradniki urejamo zadeve, ki jih v celoti ne poznamo, ne razumemo, sploh pa nismo seznanjeni z vsemi posledicami – je kdaj pa kdaj vsak. Privilegirani so tisti, ki se znajdejo ali imajo zveze na pravih mestih. Bi nasvet nosečnici, naj odpre espe, pomenil "oškodovanje" države? Država bi morala res plačati več. Toda, ali to, da nihče od državnih uslužbencev tega ne predlaga, ne pomeni oškodovanja posameznika? Prepričan sem, da ja. Odgovor na vprašanje, ali bi dal tak nasvet, pove tudi, ali so javni uslužbenci v službi državljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.