Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Bo Slovenija na 
severu ali na jugu?

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Zaradi grške in evrske krize je pred Slovenjo morda spet nov veliki cilj.

Sever in jug. Zgodovinsko nasprotje. V 19. stoletju spopad med industrijskim severom in poljedelskim jugom v ZDA. V 20. stoletju razprtije med razvitejšim severom in manj razvitim jugom v Jugoslaviji. V 21. stoletju nasprotja med močnejšim in bolj discipliniranim evrskim severom ter manj discipliniranim in šibkejšim Sredozemljem.

Nervoza. Evro je rešen, je bilo slišati. A mnogi so skeptični, da bodo Grki zmogli. Opozarjajo: EU in evropska monetarna unija sta ekonomska in politična projekta, odvisna od finančnih in mednacionalnih odnosov.

Prav med razpravo o tem, kako jo je Grčija zagodla evru, je Angela Merkel v nedeljo doživela velik padec podpore na lokalnih volitvah v nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija. Naključje?

Ko sem bil pred mesecem in pol, ko je bila sprejeta odločitev o vstopu mednarodnega monetarnega sklada v reševanje Grčije, v evropskem parlamentu, je bilo v zraku čutiti hudo nelagodje, celo nervozo. Kako se je to videlo? Prav vsakdo se je izognil vprašanju o črnem scenariju.

Mi ga danes objavljamo. Eno različico. Začela naj bi se z izstopom Grčije iz evrskega območja. Ko ta ne bo več zmogla. Razvitejši sever bi nato ustanovil ožjo monetarno unijo. Če se to res zgodi, bo pred Slovenijo končno nov veliki cilj – vstop v območje superevra. V nasprotnem primeru bi namreč pristali med manj razvitimi. Na jugu.

A za ta cilj bi bilo treba zelo zategniti pas. Bi mi to zmogli? Če ne bi, bi spet menjavali tolarje na vseh mejah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.