Slovenija > Komentarji in kolumne
33 ogledov

Bodimo močnejši – v letu 2013 in 2014

Ključno vprašanje leta 2012 je, ali bomo iz njega izšli močnejši ali šibkejši.

Goran Novković (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Leto 2012 ne bo običajno leto. Slovenija je že od leta 2008 v krizi. Ključni cilj vseh nas je, da leto izkoristimo za poznejša leta. Zato je pomembno, kaj se bo zgodilo in kaj bi se moralo zgoditi.

Evro. Bo. Ker bo slabše, če ga ne bo.

Služba. Za nekatere bo, za druge je ne bo. Tudi služba v javni upravi ni več varna.

Socialne pravice. Manj jih bo, a zato bo morala država bolj pomagati najšibkejšim.

Vlada. Bo. Najbrž bo politična – glede na volilni izid. Če je dolgo ne bo, bodo imeli državljani pravico, da gredo na ulice in politiki dajo lekcijo. Naj se igrajo s kakšno drugo državo.

Reforme. Bodo. Javno mnenje se nagiba k pokojninski reformi, socialne pomoči so že bolj odvisne od celotnega premoženja posameznika ali družine, ne le od plače.

NLB. Plačali bomo, da banka preživi. Toda ključno bo, ali se bo spremenilo njeno vodenje in ali jo bomo vsaj deloma lahko za višjo ceno prodali čez čas.

Mercator. Skoraj zagotovo ga Agrokor ne bo dobil, ker se slovenska politika ne more odreči "protitajkunskim načelom" in "nacionalnemu interesu".

Nemiri. Bodo. V Evropi in po svetu. Še močnejši bodo, če ob zategovanju pasu ne bo pravičnejše razdelitve dobrin.

Alternativa. Gibanja proti izkoriščevalskemu kapitalizmu lahko postanejo resna alternativa. A le če se bodo odpovedala ideološkim dogmam. Svet ni črno-bel. Zgodovina uči. Delavskim gibanjem je veliko več prinesla reformirana socialdemokracija. Kapitalistična socialna država je bila zato prijaznejša do ljudi kot komunizem.


Srečno
V razburkanem morju leta 2012. Vsem bralcem in poslovnim partnerjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.