Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Bolniška je lahko celo še poceni

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
S starostjo nosečnic in stresnim življenjem vse več tveganih nosečnosti.

Eden izmed razlogov za tvegano nosečnost je starost bodočih mamic, ki se neprekinjeno viša. Leta 1990 je bila po podatkih Inštituta za varovanje zdravja povprečna porodnica stara 26 let, leta 2008 pa je številka narasla na trideset. Če temu dodamo še vse daljše delovnike in stresne okoliščine, dobimo popoln recept za tvegano nosečnost. Ker se ga tako dobro držimo, ostaja vse več nosečnic doma, zavod za zdravstveno zavarovanje pa plačuje številne bolniške. Rešitve pa ne smemo iskati v komisiji za bolniško odsotnost, ki nosečnicam s tvegano nosečnostjo zaradi formalnosti vse pogosteje odrečejo bolniške. Ginekologi želijo z njimi preprečiti ali odložiti resen zdravstven zaplet, ki vodi v prezgodnji porod ali resen zaplet.

Z napotitvijo ženske s tvegano nosečnostjo v službo pa lahko ogrozimo njeno in otrokovo življenje, materialni stroški zavoda so zaradi zapletov lahko še višji od stroškov za bolniško. Po besedah zdravnice Tanje Premru Sršen samo začetno zdravljenje zelo prezgodaj rojenega novorojenčka v povprečju stane 95 tisoč evrov.

Rešitev. Slovenija potrebuje dober načrt, kako znižati starost nosečnic in jim omogočiti manj stresno okolje. Slabi pogoji zaposlovanja mladih, stanovanjski problem, ekonomska neodvisnost in visoki življenjski stroški so tesno povezani s problemom tveganih nosečnosti, saj prisilijo ženske v odlašanje z zanositvijo. Ta prinaša manj otrok, zato manj delovno aktivnega prebivalstva, nižje prilive v državno blaginjo in končno propad sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.