Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Bomo preživeli še drugo spremembo definicije?

Lani smo že spremenili definicije družine, pa smo preživeli. Bomo preživeli še drugo spremembo definicije?

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
"Ta zakon ruši družino!" so na enem izmed plakatov napisali nasprotniki zakona, ki so pred parlamentom nasprotovali odpravi neustavne določbe in izenačitvi registrirane istospolne partnerske skupnosti v vseh elementih z zakonsko zvezo. Če nekoliko zbanaliziram, potem lahko rečem le, da je družina že mrtva, če jo bo teh nekaj besed v zakonu zrušilo. Družine, kjer sta starša istega spola namreč že obstajajo, torej bi družino lahko razrušila le sprememba definicije zakona.

Da je od vedno tako? Tudi argument kontinutitete pač ne zdrži, svet se spreminja in če bi se držali tega kar je, potem bi še vedno skakali nekje po drevju in se skrivali pred plenilci. Zgodila se je evolucija in od opic smo prišli do človečnjakov. Spreminja se družba, spreminja se jezik in spreminjajo se definicije.

Ne boste verjeli, definicija družine se je uradno lani že spremenila. V novem slovarju Slovenskega knjižnega jezika so tako definicijo družine iz "zakonski par z otroki ali brez njih" spreminja v sodobnejšo "skupnost enega ali obeh staršev z otroki ali brez". Dodana sta celo zgleda enostarševske in istospolne družine ter celo istospolne poroke. Je od lanskega oktobra, ko je zgodila sprememba definicije, institut družine propadel? No, ja, nisem opazila. Zaradi definicije mislim, da se je razburilo nekaj posameznikov, večjih pretresov pa ni bilo.

Tako tudi mislim, da se po potrditvi tega zakona ne bodo zamajali temelji naše civilizacije. Ne govorimo o drastičnih spremembah za večino, govorimo pa o nediskriminiranju in priznanju spoštovanja nekaj istospolnim parom, ki želijo oziroma tudi uradno sklenejo zvezo. Takšnih istospolnih partnerskih skupnosti je bilo leta 2012 sklenjenih 11, predlani 22. Dajte no, ali res, kdo verjame, da bo nekaj deset parov, ki bo lahko reklo, da se je poročilo in ne registriralo, ogrozilo ta svet? Ker v zvezi so že zdaj, pa tudi družine imajo že zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.