Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Čarobna paličica za umiritev strasti

Za uresničitev zaveze o umiritvi političnih strasti bo treba narediti več, kot le voditi dialog.

Maja Kalan (Foto: Nik Rovan) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Koalicijska pogodba, ki je včeraj malo pred podpisom pricurljala v javnost, v 12 prioritetah in na 30 straneh lepo povzema tisto, kar naj bi uspešna, stabilna in demokratična država bila. Takšna, v kateri se znova zažene gospodarstvo, zniža proračunski primanjkljaj, takšna s kakovostnim javnim zdravstvom, učinkovitim sodstvom, trajnostno rabo naravnih virov in tako naprej. Takšne so pravzaprav vse koalicijske pogodbe, vprašanje je le, kako jih (ali pa ne) vlada uresničuje.

Prioritete

Najbrž se Alenki Bratušek ali pa kar celi koaliciji zdi “močna” tudi domislica, da kot prvo izmed prioritet obljubijo umiritev političnih strasti v državi. In kako bodo to storili? S krepitvijo socialnega dialoga, dialoga s civilno družbo, depolitizacijo kadrovanja, večjo vključenostjo javnosti v zakonske procese, pravijo. Res? Politične strasti nameravajo umiriti tako, da se bodo več pogovarjali s sindikati, študenti, upokojenci, civilno družbo? Tako, da bodo vodili javna posvetovanja in okrogle mize? Z imenovanjem nestrankarskih kadrov? Rešitev je nekje drugje v koalicijski pogodbi in je veliko bolj zapletena. Namreč: za uresničitev zaveze o umiritvi političnih strasti je treba najprej izpolniti preostalih 11 prioritet in uresničiti vseh 30 strani pogodbe. Če bi delovala pravna država, obstajala delovna mesta, če bi podjetja živela, če ne bi bilo korupcije – potem bi tudi obstoječa stopnja dialoga s civilno družbo in njena vključenost v zakonodajne procese zadostovala za ljubi mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.