Slovenija > Komentarji in kolumne
31 ogledov

Če bi bili vsi pošteni, krize ne bi bilo

Tudi pri novem davku država stavi na poštene, namesto da bi odkrivala nepoštene.

kolumnisti 17.04.08 Nina Ostrbenk, novinarka Zurnal 24; foto:Sasa Despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pred uvedbo nepremičninskega davka naslednje leto geodetska uprava ne bo posodobila evidence registra nepremičnin, čeprav se je že večkrat pokazalo, da ni popolna. Problematični so predvsem podatki, ki jih lastniki nepremičnin posredujejo sami. Da bi pred vpisom v register preverili, ali so ti resnični, pa očitno ni praksa, ki bi jo na geodetski upravi prakticirali. Zakaj, ne vem, smo pa izračunali, da bi lahko zaradi tega okoli 80 tisoč zavezancev plačevalo napačno odmerjen davek. Na geodetski upravi pri tem stavijo na poštenost zavezancev, in sicer da bodo tisti, pri katerih se podatki v evidenci ne ujemajo z dejanskim stanjem, to sporočili. Verjamem, da bodo to storili tisti, ki bodo zaradi tega plačali manj davka, ne verjamem pa, da bodo to naredili tisti, ki bi jih to udarilo po denarnici.

Predpostavka. Ker če bi bili vsi pošteni, po mojem mnenju krize sploh ne bi bilo. Ne bi bilo sive ekonomije, ker bi vsak frizer, zidar ali keramičar izdal račun, gostinci ne bi brisali vsakega drugega računa, espejevci si ne bi izplačevali le minimalnih plač ... Predvsem pa država ne bi prirejala javnih razpisov, ne bi dajala poslov ali zaposlovala po politični barvi, državne banke pa zaradi prijateljskih vezi ne bi dajale kreditov, ki jih moramo zdaj z dokapitalizacijami plačevati vsi mi. Če bi torej predpostavka geodetske uprave o poštenosti držala, novega davka sploh ne bi bilo treba uvesti, ker bi bilo denarja dovolj oziroma preveč. Ker pa to ne velja, bodo pri nepremičninskem davku znova nastradali tisti, ki ne znajo ali ne morejo skriti in goljufati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.