Slovenija > Komentarji in kolumne
16982 ogledov

Če nočete vložkov, si s seboj v službo vzemite še toaletni papir

Javno stranišče Profimedia
Žalostno je, da imajo številne učiteljice v svojem predalu še vedno dodaten paket vložkov za deklice, ki jih menstruacija preseneti med poukom.

Toaletni papir je v resnici dokaj sodoben izum, ki so ga začeli v zahodni družbi množično uporabljati okoli leta 1880. Narejen je bil sicer iz bolj grobega papirja, kot ga poznamo danes, sprva pa se je prodajal v škatlicah, šele nekaj pred letom 1900 so začeli izdelovati toaletni papir v rolicah. Dolga leta je toaletni papir veljal za tabu temo, potrošniki pa so v trgovini neradi vprašali po njem, da jih ne bi kdo videl, kaj kupujejo. Spletna enciklopedija denimo navaja, da so zaradi diskretnosti kupci prodajalcu zgolj naročili "dvojko, prosim" (veliki potrebi se v angleščini reče tudi številka dve), dobili pa so toaletni papir, tesno zavit v rjav ovoj, da bi vsebina ostala skrita.

Približno tako se najbrž danes, zaradi žal še vedno prepogostega demoniziranja menstruacije, počutijo deklice, ko po poti na stranišče skrivajo vložke po žepih, da jih sošolci slučajno ne bi opazili. Pa še to le tiste, ki so z menstruacijo že seznanjene – še vedno je namreč nekaj takih staršev, ki zaradi sramu ali drugih podobnih razlogov o tem s hčerkami sploh ne govorijo.

Dandanes večina deklet dobi prvo menstruacijo med 11. in 14. letom starosti, starostna meja pa vztrajno pada. Pred dvesto leti je bila, denimo, povprečna starost deklet ob prvi menstruaciji približno dve leti višja od današnje. Ni redkost, da menstruacijo dobijo že dekleta v devetem letu starosti. Da je menstrualni ciklus na začetku nereden, sicer ni nič posebnega, a za dekleta to predstavlja še dodaten stres, sploh za tista, ki ob sebi nimajo staršev, s katerimi bi se lahko o tem pogovorila. Lahko si predstavljate, kakšne travme bi 9- in 10-letnicam pustila rdeča lisa na belih hlačah, ki je sošolci zagotovo ne bi spregledali.

To je zgolj eden od razlogov, zakaj je res težko razumeti tiste – sploh ženske! –, ki nasprotujejo predlogu brezplačno dostopnih menstrualnih pripomočkov v vseh javnih in izobraževalnih ustanovah. Mogoče zato, ker ga je tokrat predlagal Inštitut 8. marec? Predlog sicer ni nov, nazadnje sta lani marca to vladi predlagala tudi Mladi forum in Ženski forum SD-ja, podobne ukrepe so že sprejeli v številnih evropskih državah. Ne nazadnje lahko na ženskem stranišču marsikaterega lokala najdemo vložke in tampone, ne da bi lastnikom to veleval zakon. Žalostno pa je, da imajo številne učiteljice leta 2022 v svojem predalu še vedno dodaten paket vložkov za deklice, ki jih menstruacija preseneti med poukom, in za to ne najdemo sistemske rešitve. 

Skopuhe, ki jih skrbi proračunska luknja zaradi tistih nekaj vložkov in tamponov, velja spomniti, da smo ženske za menstrualne pripomočke še lani morale plačati kar 22-odstotno stopnjo DDV-ja, medtem ko je za vate, gaze, plenice in podobno veljala 9,5-odstotna stopnja DDV.

Zdi se, da se le v naši prelepi podalpski deželi lahko spremo in popredalčkamo glede tako osnovnih stvari, kot je brezplačen dostop

Nina Šprohar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
do sanitarnih potrebščin, ki jih ženske potrebujemo na mesečni bazi. Ali vzamete toaletni papir s seboj, ko greste na javno stranišče? Kaj pa milo, brisačke za roke? Tudi ne, kajne? Seveda si lahko številne ženske privoščijo nakup vložkov ali tamponov in verjamem, da jih bodo kupovale še naprej. Marsikatera ne bo možnosti brezplačnega vložka nikoli izrabila, ker je navajena na določeno vrsto ali znamko menstrualnega higienskega pripomočka. A če se jim bo nekoč pripetilo, da jih bo menstruacija sredi mesta presenetila, bodo verjetno še kako hvaležne, ko bo na javnem stranišču na dosegu roke vložek ali tampon. Upam si trditi, da tudi tiste najbolj glasne, ki brezplačnim menstrualnim pripomočkom zdaj tako goreče nasprotujejo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 31
  • rd2dmk2 14:12 24.avgust 2022.

    še nekaj o tej temi. te dni sem bral članek ali je lepo lulat med prhanjem. ha? HA? ne ni- za ženske. zakaj? zaradi nekih mišic in inkontinence. in potem ojoj ženske ne bi smele lulat niti čepe-tudi na normalnem ...prikaži večm WC-ju se morate usest na školjko. vse za zdravje. torej draga dama, v boj za prenosno žensko kahlico, ne pa za zaston tampone. le kako boste lulale kje med bivanjem v naravi, ne da bi si kvarile zdravje, če ne kot na kahlici. ne pa zaston tamponi. včasih so se nosle rdeče kavbojke, a ne

  • igorgeus 20:12 22.avgust 2022.

    zakaj o taksnih stvareh vedno debatirajo tisti, ki se jih nic ne tice? kot splav?

  • usagichan 09:25 22.avgust 2022.

    Kupiš menstrualno skodelico za 30€, menstrualne hlačke za 20€ in imaš več kot pet let mir zraven še par paketov dnevnih vložkov. Po šolskih wc-jih pa definitivno uvest omarico s higienskimi pripomočki, zna biti zelo neprijetno ko te preseneti poplava v teh letih.