Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Cerkve na dražbah, je blizu konec sveta?

Kako smo zamudili priložnost, da bi bili bolj papeški od papeža v dobrem smislu.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Je v tej dekadentni družbi sploh še kaj svetega, če se že cerkve prodajajo na dražbah, se najbrž sprašujejo številni verniki. Morda tudi taki, ki jih ni motilo, če je kakšen župnik za zajetno donacijo uredil, torej prodajal zakramente, na primer krst, prvo obhajilo in birmo v paketu brez zamudnih priprav in verskega pouka nekomu, ki se je želel cerkveno poročiti. Je več stavba ali vsebina?

Po mojem mnenju tako ni greh, da stečajni upravitelj SCT na dražbi prodaja cerkev. Z izkupičkom se bodo poplačali tudi delavci propadlega gradbenika, ki so delali, plač pa niso dobili. Gre torej za pravično stvar, koliko je cerkev smiselno prodajati na dražbi, pa bomo videli. Najbolj dekadentno pri vsej stvari je, da je mariborska nadškofija s svojimi finančnimi mahinacijami ogrozila tudi tisto, kar je njihova osnovna dejavnost. Čeprav cerkev že stoji, se verniki iz Košakov pri maši zbirajo v domu krajanov. Greh je, da so številne revne žene prispevale svoja dva novčiča, zdaj pa je njihova cerkev po zaslugi njihovih dušnih pastirjev zarubljena.

Kako bi bilo ...

Si predstavljate, kako bi poživilo vero, če bi mariborska nadškofija orglarsko delavnico, T-2, oba Zvona, Betnavo, prazne samostane, stanovanja, pisarne, vinograde in druge nepremičnine, ki so jim jih zdaj zasegli in jih prodajajo na dražbah, prodala prostovoljno, morda že v času debelih krav, denar pa namenila za karitativne dejavnosti? Pa saj bi bili bolj papeški od papeža, enkrat za spremembo v dobrem smislu!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.