Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Davčna imuniteta državnih uradnikov

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Za napake uradnikov ni člena v zakonu, mali ljudje bodo dobili po 400 evrov kazni.

Pred leti sem tudi sam dobil napačen izračun dohodnine. Podjetje mi je pripisalo odličen honorar, ki ga nisem dobil. Napisal sem ugovor in čez nekaj mesecev dobil odločbo s pravimi podatki. Najbrž bi bil malo manj zavzet za ugovarjanje, če bi mi Durs pripisal premalo honorarja in tudi manj dohodnine. In prav to se je zgodilo prejemnikom subvencije za samozaposlitev. Več kot 80 bo Durs zato zaračunal po vsaj 400 evrov kazni. Razlika je v tem, da je vse zakuhal zavod za zaposlovanje, kjer ne bo odgovarjal nihče.

Serija napak. Napaka številka ena. Zavod za zaposlovanje bi moral vsem espejem, ki uveljavljajo normirane stroške, sam odtegniti akontacijo dohodnine. Tako kot to počnejo vsi izplačevalci. Pa je ni.

Napaka številka dve. Vsi izplačevalci dohodkov morajo do konca januarja poslati povzetke izplačil v prejšnjem letu tistim, ki so te dohodke dobili. Le tako lahko preveriš podatke v informativnem izračunu dohodnine. Zavod za zaposlovanje tega izpisa ni poslal.

In zdaj pride najbolj absurdno: če bi tako zamočilo podjetje, bi Durs zaračunal od 1.600 do 25 tisoč evrov kazni, odgovorna oseba pa bi plačala od 400 do štiri tisoč evrov. Za odgovorne v državnem organu pa, pojasnjujejo na Dursu, kazenske določbe, ki bi omogočila sankcioniranje, v zakonu ni. Sankcionirani pa bodo mali ljudje. Celo tisti, ki so pošteno vložili ugovor. Če so med letom plačali preveč dohodnine, bodo na vračilo čakali vsaj nekaj mesecev več, kot bi sicer.

Komentarjev 1
  • hrenroman 22:57 13.april 2012.

    Državni uradniki imajo imuniteto za vse svoje napake. Tudi tožarijo se z davkoplačevalskim denarjem.