Slovenija > Komentarji in kolumne
3383 ogledov

Dedek Mraz in darila za pridne otroke

Otroci in darila
Koliko bo vsak otrok dobil, ni odvisno od tega, kako pridni so bili čez leto.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prihaja december, čas lučk, družin in obdarovanja. Čas, ko bi se morali smejati vsi otroci in imeti pod jelko vsaj majhno pozornost ...

V dobi potrošništva, preobilja in preseravanja bodo številni otročki deležni preobdarovanja. Nekatere malčke čaka pod domačo novoletno jelko polno igračk, barvic, oblekic, čevljev, knjigic ... Darilca odpirajo tudi pri babici in dedku, teti in stricu, nekaj prinesejo sosede, prijatelji ... Otroci dobijo darilca za Miklavža, Božička in Dedka Mraza, morda odprejo še kakšno darilo vmes.

Koliko bo vsak otroček dobil, pa žal ni odvisno od tega, kako pridni so bili čez leto. Odvisno bo od finančnega stanja družine, koliko si lahko privoščijo, kaj jim otroci pomenijo, kakšno vzgojo imajo in tako dalje.

Prav zato so pisemca, ki so jih letos napisali otroci iz socialno ogroženih družinic, spet tako ganljiva. Eno najbolj ganljivih je pisemce šestletnega dečka. Ker sam ne zna pisati, je namesto njega pisala starejša sestrica: "Dragi Dedek Mraz – še nikoli nismo dobili od tebe daril. Pa smo pridni." Zase si je zeželel dirkalni avto na daljinca, za prvo sestrico barbiko, za drugo gumijastega pajacka. Dedek Mraz mu darilc po vseh teh letih neobdarovanja zagotovo ne bi odrekel in mi prav tako. 

Jutri si na Žurnalu24 izberite otroka za obdarovanje

Na Žurnalu24 že več let objavljamo pisemca otrok, ki živijo v pomanjkanju in bedi. Pisemca nam priskrbijo pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer prek številnih kanalov iščejo darilca za revne otroke.

Pri teh zgodbah pa ne gre le za otroke, ki so deležni materialnega pomanjkanja. Ozadnja nekaterih družin so naravnost grozljiva.

Gre za otroke, ki so zaradi grdih oblek porinjeni na rob družbe, v vrtcu in šoli jih zasmehujejo, zaradi finančnega pomanjkanja ne obiskujejo glasbene šole ali nogometa, poletja preživijo med bloki in ne znajo plavati, pozimi imajo roke v žepih, saj nimajo rokavic ... Potem so tu še alkohol, nasilje, psovke, bolni starši, obupani starši, smrt enega starša, rejniška družina in še in še.

Od vseh zgodb, ki smo jih kot poziv na pomoč objavili na našem portalu, me je najbrž najbolj presunila zgodbica revne deklice, ki je našla tolažbo v svojem ptičku. Imela je le osem let, očim pa jo je že grdo fizično in verbalno zmerjal ...

Ko ji je bilo najhuje, je uteho našla pri pernatem prijatelju, ob katerem je čutila vsaj nekaj povrnjene ljubezni. Nekoč ni mogla prenašati nasilja očima in je vse povedala mamici. Naslednji dan ptice ni bilo več, kar je deklico zlomilo ... Prav za takšne in podobne otroke začenjamo tudi letos z akcijo obdarovanja revnih otrok, ki je v zadnjih letih razveselila številne malčke in malčice.

Darila Otroci, ki ste jih obdarovali, sporočajo ... Zdravje Tako ste razveselili otroke v stiski

Materialno nima pomena

Danes, v sredo bomo v okviru obdarovanja otrok v stiski na Žurnalu24 objavili prvi sklop pisemc, ki so jih dobrim zimskim možem napisali otroci iz socialno ogroženih družin. Lahko si boste izbrali svojega otroka, mu kupili darilce in mu vlili upanje v boljši jutri.

Unicefova raziskava je ob ponedeljkovem mednarodnem dnevu otroka sicer potrdila, da so otroci pametni in vedo, kaj je v življenjeu najpomembnejše. Več kot 78 odstotkov otrok vključenih v raziskavo je dejalo, da so v življenju najbolj zadovoljni, da imajo družino, ki jih ima rada in jih podpira. Skoraj polovica otrok je zadovoljnih, da so zdravi in da imajo prijatelje. Materialne dobrine so pomembne le desetini otrok.

Čeprav otročkom, ki so pisali pisemca, ne moremo podariti družinske ljubezni, jim lahko z darilcem pod jelko damo zavedanje, da je nekdo mislil nanje in ve, da so bili pridni … Ne gre le za darilo, gre za veliko več.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ljubodoma 06:33 24.november 2017.

    Če sem bogat, ne bi bil reven in pošten ter marljiv za par tolarjev . . .

  • ljubodoma 23:35 21.november 2017.

    daril ni nikdar bilo, ker ni denarja zanje, včasih smo dobili pest suhih krhljev + šibo; na morje nismo šli, kakor tudi vso delovno dobo so bili za dopust privilegirani "zaslužni" češ eden pa ja mora delati. Tako da otroci ...prikaži več smo morje videli samo na slikah, ki so jih pošiljali rdeći prasci in se hvalili, kje vse so bili, da se ne pozabi, da so eni "bolj" enakopravni. Delavski turizem nismo nikoli videli pa čeprav je bilo otrok za celo reprezentanco !