Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Delo je dostojanstvo, razen za pijavke ne

Andreja Basle (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vsak prejemnik socialne pomoči naj na teden družbenokoristno dela od deset do 20 ur.

Solidarnost je vsekakor temelj vsake družbe in jo do določene zdrave mere absolutno podpiram. Sem pa odločno proti gledanju skozi prste. Podobno kot bavčarji in šroti v tej državi nikoli ne končajo pod roko pravice, tudi delomrzneži nikoli niso ob nadomestilo za brezposelne in pozneje socialno pomoč. Vlada pa se – namesto ukvarjanja z iskanjem konkretnih rešitev, ki bi nekatere volilce tudi bolele – raje ukvarja z ministrskimi igricami v slogu Jaz nimam dovolj velike lopatke in Če ne dobim tele kanglice, grem iz vlade.

Da bi morali tisti, ki živijo od socialnih pomoči, vsaj od deset do 20 ur na teden delati družbenokoristna dela, vlado v forumu na vladni spletni strani opominjajo celo sami prejemniki teh pomoči. To bi jim, pravijo, vrnilo dostojanstvo, saj “želijo biti družbi koristni in se ji oddolžiti za pomoč”. Od vlade zato pričakujem, naj čim prej ukrepa in z državnih pleč odstrani pijavke.

Ukrep. Prvi tak družbenokoristen projekt za 53 tisoč prejemnikov socialnih pomoči in okoli 30 tisoč prejemnikov nadomestil za brezposelne, ki ne bi z ničemer najedel ekonomije obstoječih delovnih mest, bi lahko bilo že nadaljevanje akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Dvajset tisoč ton pobranih smeti je namreč razgalilo še na desettisoče ton že desetletja na črno odlaganih smeti. Zakaj bi jih pobirali šele leta 2012? Država sicer pripravlja “nagrade za dejavne prejemnike socialnih pomoči” in zakon o malem delu. A to v ničemer ne bo vplivalo na tiste, ki preprosto nočejo delati in le izrabljajo sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.