Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Denar, prašičje 
gripe vladar

Borut Hočevar, Žurnal24 (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Denar za podkupovanje zdravnikov je drobiž glede na to, kar zapravijo ministri.

Nova gripa je sumljiva. Že od samega začetka. Spomnimo, najprej smo ji rekli prašičja gripa. Potem so se pritožili prašičerejci, češ da takšno ime odvrača ljudi od uživanja svinjine. Zdravniki niso vztrajali pri imenu, čeprav prašičja gripa zveni učinkovito. Takšno ime bi lahko delovalo preventivno. Pred virusi prašičje gripe bi se morda bolj varovali kot pred virusi nove gripe. Virus nove gripe je pač virus kot vsak drug, dobiš ga in ga preboliš. Virus, ki ga povezujemo s svinjakom, pa je nekaj posebnega. Nekaj nagravžnega. Nekaj, čemur se skrbneje izogneš ...

Zdravnikom bi moralo biti takšno ime ljubše. A so popustili interesom prašičerejskega kapitala. Duh je ušel iz steklenice. Od takrat je nova gripa predvsem orodje, ki služi finančnim interesom. Zlasti interesom farmacevtskih multinacionalk.

Strah. Zato je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bomo izvedeli, da je virus mutiral in postal odporen na cepivo. Kakopak, potem bodo farmacevti lahko razvili novo cepivo. Ne bo jim ga težko prodati državnim zdravstvenim blagajnam. Le dovolj strahu je treba vcepiti ljudem, pa se volilci ne bodo spraševali, ali je bilo smiselno nameniti desetine milijonov evrov za novo različico tamifluja.

Ob milijonih, ki jih trošijo za novo gripo, se zdijo domnevna podkupovanja zdravnikov pravi drobiž, saj farmacevti zdravnikom tu in tam plačajo kakšen seminar v turistično privlačni državi.

Denar namreč zapravljajo ministri, ne zdravniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.