Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Denarja ni, Teševa prihodnost pa bledi

Matic Cvelbar (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Eden od scenarijev napoveduje delno prodajo slovenske energetike tujcem.

Projekt Teš 6 se je začel leta 2006, pet let pozneje pa so začele kapljati sploh prve študije o njegovi smotrnosti. Ne preseneča dejstvo, da so vse tehnične študije pokazale, da je blok 6 sprejemljiva naložba, saj so bile že sklenjene pogodbe z vsemi dobavitelji in evropskimi bankami. Treba je bilo prikazati, da je vse v redu.

Žal temu ni tako. Projekt se draži, državnega poroštva pa še ni. Novelo investicijskega programa, ki je po mnenju vlade pogoj za izdajo poroštva, HSE in Teš obljubljata že od aprila. A pristojnim gre zdaj že pošteno za nohte. Manevrskega prostora za leporečja in medresorske verbalne konflikte je vse manj, saj se 25. november, ko mora vlada podpisati garancijo z evropskima bankama, nezadržno bliža. Pred nami so počitnice, zakon o poroštvih pa še vedno stoji. Tudi zaradi počasnosti HSE in Teša.

Pozor! Če državnega poroštva ne bo, se lahko gospodje na HSE in Tešu pod nosom obrišejo za dodatne evre od obeh evropskih bank. Posledično lahko HSE zabrede v likvidnostne težave in bo moral odprodajati del slovenske energetike. Sledil bi vstop tujega strateškega partnerja, ki bi osvojil eno od redkih slovenskih kokoši, ki nese zlata jajca. Ja, naj na HSE in Tešu rečejo, kar hočejo, a to je scenarij, ki kljub zanikanju HSE postaja vse realnejši. Tako kot je realen tudi najem novih kreditov pri neugodnih komercialnih bankah. Morda pa bi bilo bolje, če bi vse skupaj prevzeli delovni Kitajci ali sposobni Nemci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.