Slovenija > Komentarji in kolumne
4 ogledov

Desus nam vlada že od leta 1997

Največji projekt v tej državi so pokojnine, ne pa blok 6, drugi tir ali avtoceste.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Desus je najmočnejša stranka v tej državi. Vlada že od leta 1997. V zadnjih 16 letih je ni bilo le v Bajukovi vladi. Res nima predsednika vlade, a nobena politična odločitev se ne sprejme brez njih. Sicer Karl Erjavec reče, da bodo izstopili iz vlade. Čeprav je Erjavec na volitvah dobil le 77 tisoč glasov, pa še od tega jih je bilo po javnomnenjskih raziskavah manj kot pol upokojencev, vehementno zastopa največjo interesno skupino v državi: 600 tisoč upokojencev. Erjavec, brez katerega ni bilo zadnjih treh vlad, je rojen politik. Misli zna strniti v kratke, preproste, a duhovite izjave. Ni mu nerodno zamenjati stranke. Zna prijetno klepetati z navadnimi ljudmi. Kadar mu koristi, pokliče nazaj. Zna postaviti ultimat (se še spomnite: ali gre Meta ali grem jaz?). Spozna se na pravosodje, okolje in prostor, obrambo, zunanje zadeve, po strankarski funkciji pa tudi na socialo. Zna biti pragmatičen, govoriti, kot da je v opoziciji, in dvigniti roko na vladi.

 

Cena. Cena za ta upokojenski status quo, ki ga poleg Desusa zagrizeno podpirajo sindikati, je (poleg tega, kar vam za pokojninske prispevke odtrgajo od plače) 1,4 milijarde evrov na leto neposredno iz proračuna. Toliko bo stal blok 6. Pol manj pa drugi tir. Pa s tem ne želim reči, da pokojnine v Sloveniji niso borne. So. Ampak kot večkrat pravi moj oče, upokojenec, ni pomembno samo to, kako visoka je pokojnina, ampak tudi to, kolikokrat jo dobiš. Glede tega pa slovenski upokojenci ne morejo tarnati.

Komentarjev 6
  • privat 09:11 20.november 2013.

    edvard..imaš prav..samo ti ki sprejemajo zakone bodo samo in pretežno vam vzeli pri pokojninah...državno upravo pa bodo širili in zaposlovali...veš kako je če stari prdec nima tajnice ,ki ga nikoli ne bo nič stala..kakor le za nakup nekega intimnega darila! ...prikaži več Pa bo rekel da rabi tajnico in državni mehanizem mu bo dal vitko mladenko na tvoj račun!

  • privat 22:23 26.oktober 2013.

    Zaradi vojske so nekateri nepomembneži dobro plačani državni politiki...kako pa bi to lahko ukinili ,če imamo že tako ali tako občin in drugih državnih ustanov na pretek..Verjetno bi ta denar šel za vesolske hiše ,ki bi se čez noč ustanovile!

  • privat 22:20 26.oktober 2013.

    kaka je to politika...samo Erjavec da pozna resnično problematiko. V Sloveniji je vedno samo en politik izstopa iz razmišljanja politike in čez čas je glavni um cele države.Drugi ki pa zagovarjajo težko izkoriščanje pa dobijo dobro palčano delo v Bruslu ...prikaži veču ali drugje po nepotrebnih ambasadah!