Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Diploma iz birokratskih trikov

Če življenja niste pripravljeni posvetiti študiju birokracije, boste morali to očitno pripisati sebi.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Vsaka vlada obljublja poenostavitev birokratskih postopkov, a je večina do zdaj našla zgolj čas za rezanje plač, števila zaposlenih in njihovih pravic. Podobno kot v pravu ne pridemo daleč, če trdimo, da nismo bili seznanjeni z zakoni, se tudi na področju pravic in obveznosti smatra, da je naša dolžnost, da poznamo vsak birokratski trik. Kar je seveda nemogoče. Nihče ne more slediti vsem predpisom, postopkom in zakonom, ki se spreminjajo na dnevni bazi. Domneva o samoumevnosti je nevarna. Brezposelni zaradi nje letijo z zavoda, ker niso bili dovolj aktivni. Svetujejo jim, naj se pritožijo, a pozabijo povedati, da bo pritožba njihovo možnost, da se znova prijavijo na zavod, podaljšala za nekaj mesecev. Ker je samoumevno, da to vedo. Tako kot je samoumevno, da vedo, da morajo prihraniti denar, ker jih bo izplačilo zaostalih plač pahnilo v višji dohodninski razred. Četudi to še ne bi pomenilo, da bi ob nizkih plačah denar dejansko lahko prihranili.

Zaslužek. Ljudje se morajo tako zanašati na srečo, da bodo pri znancih zasledili podoben problem ali da jim bo uslužbenka na drugi strani okenca pomagala, ne pa napotila do naslednjega. Zaradi zapletenosti procesov so se razpasli tudi svetovalci, ki služijo od ljudi, ki v stiski potrebujejo nasvet. A za številne je takrat že prepozno, saj je pretekel rok, ko bi lahko z ugovori kaj dosegli. Ker je bilo pač samoumevno, da te roke poznajo. Zato ljudem verjetno preostaneta le še samoorganizacija in deljenje izkušenj o birokratskih trikih, s katerimi država deluje proti interesu ljudi.

Komentarjev 1
  • jose3 17:35 12.maj 2012.

    Kolegica, naše šolstvo se hvali s kvaliteto. Kje je po vaše torej vzrok, da je po OECD raziskavi polovica Slovencev funkcionalno nepismenih?