Slovenija > Komentarji in kolumne
9 ogledov

Divji kapitalizem

Goran Novković (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kaj nam bo pravna država, če ne varuje šibkih pred močnimi?

Ljudstvo je, kar zadeva zadnje kupčije z delnicami okoli Pivovarne Laško in Istrabenza, ogorčeno. Povsem upravičeno. Zatajili so politiki, zatajil je pravni sistem, zatajili so nadzorniki.

Za kaj gre? Zadeva je povsem preprosta. Vse drugo je pravna telovadba. Direktorji so najbolj pri koritu, ko gre za informacije o poslovanju podjetja, ki ga vodijo. Informacije pa so denar. Zato je zelo pomembno, da direktorji ne zlorabljajo informacij, ki jih imajo, za svoje osebno okoriščanje, in to predvsem na račun lastnikov podjetja. Pravni sistem in praksa morata biti na tem področju v vsaki kapitalistični državi izjemno stroga. Sicer se zgodi divji kapitalizem.

Izpuhtele milijarde
Seveda je osebno okoriščanje z notranjimi informacijami težko dokazati, še zlasti pri nas, kjer je skrivanje za slamnatimi lastniki nacionalni šport. Zakoni in s tem posledično praksa na sodiščih pa jalovi. Toda številni, ki smo v zadnjih letih spremljali privatizacijo in lastniško koncentracijo, smo prepričani, da so z računov malih, tudi certifikatskih delničarjev, izpuhtele milijarde evrov. Žal povsem legalno.

Najhuje pri tem je, da nas poznavalci že leta in leta prepričujejo, da skoraj ni možnosti, da bi koga obsodili zaradi spornih dejanj. Tudi tokrat, v primeru Pivovarne Laško, baje ne. Pa čeprav dejanja niso korektna. Zakaj potemtakem imamo pravni sistem, če ne onemogoča nekorektnih dejanj? Je to pravna država, ki smo jo hoteli? Pred 15 do 20 leti smo se učili, da je dovoljeno vsako dejanje, ki ni v nasprotju z zakonom. Drži. Toda kaj pa, ko pravni sistem ne varuje več šibkih pred močnimi?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.